Уроци Уча.се: Да учиш, докато се забавляваш

уроци
Видео уроци в Интернет помагат на децата в училище.

Уча.се е един от най-посещаваните образователни сайтове в България. Той предлага забавни и интересни видео уроци, които помагат на учениците по-лесно да възприемат и запомнят материала от учебниците от 1-ви до 11-ти клас.

Автор на проекта е Дарин Маджаров. Роден е в Дряново, а своето средно образование завършва в Априлската гимназия в Габрово. Заминава за Германия, където учи и взима диплома с магистърска степен по Електроника и компютри. След това се отправя към Белгия, където трябвало да направи докторантура. Това обаче така и не става.

Дарин Маджаров Уча.се
Дарин Маджаров – човекът, който стои зад Уча.се и неговите безценни уроци.

„В Белгия бях, а сестра ми беше 11 клас в България. Тя имаше от време на време някои въпроси, свързани с учебния материал. Чувахме се по скайп, аз й обяснявах, но се случваше понякога да ме пита за едно и също нещо по няколко пъти“ – разказва Дарин.

За да не се налага да повтаря едно и също нещо по няколко пъти

му хрумва идеята да записва нещата на видео, за да може сестра му да го гледа колкото пъти й е необходимо.

„И така направих няколко видеа за нея, които тя показа и на нейни  съученици. Първите клипчета бяха много грозни. Рисувах на Paint, пък аз не мога и да рисувам…“ – смее се Дарин.

Но учениците много харесали начина му на поднасяне и обясняване на учебния материал. Те дори се забавлявали докато учели (основно заради неговите рисунки) и започнали да изкарват много добри оценки. Показали видео уроците и на своите учители.

уроци
Дарин на Шипка.

Оказало се, че по този начин децата много бързо и лесно възприемали нещата и

го заставили да продължава да им изпраща своите уроци

„Първите бяха по химия. Но те ме накараха да направя и по математика, и по биология, и по другите предмети“ – спомня си създателят на Уча.се.

Така Дарин осъзнал, че явно има нужда да се разработи сайт в помощ на учениците. Направил „едно елементарно сайтче“, където да качва клиповете.

Докато бях в Белгия, започнах да правя Уча.се. В края на първата година, толкова бързо се развиваха нещата, че реших да прекъсна докторантурата. Дойдох си в България, за да направим сайта като хората, както се казва“, припомня си предприемчивият българин.

След като се захваща сериозно със сайта, Дарин започва да кани учители, които да помагат с уроците. Така за 1 година били събрани и качени около 380 урока. Те положили началото на една от най-посещаваните платформи за ученици, учители и родители в момента.

Уча.се уроци
Екипът на Уча.се, който работи за нови вдъхновяващи уроци.

Екипът днес вече наброява 40 души

учители, аниматори, мениджъри и др. Всеки урок трае около 10 минути и съдържа информацията, която трябва да бъде усвоена, според изискванията на МОН.

След като изгледа видеото, ученикът попълва тест с 15 въпроса, за да провери какво е запомнил и има ли пропуски. Най-често подрастващите търсят помощ по математика и по чуждите езици.

„Учениците в момента са в много странно положение, в което всички ги критикуват. За това, че са странно поколение, че нямат желание да учат. Нямали желание да се развиват, били тъпи дори, но това не е така. Те просто са по-разнични“ – твърди създателят на Уча.се.

уча.се
Логото на сайта.

Той споделя, че откакто се е прибрал от чужбина се чувства изключително щастлив и зареден от това което прави. От факта, че помага на толкова много хора всеки ден.

Тук идва и голямата изненада – ползването на качените уроци в сайта е безплатно.

За най-любознателните или за тези, които имат нужда от повече упражнения и задачи – има и платен пакет на цена от 49.80 лева годишно. С този пакет могат да си осигурят пълен достъп до около 4 хил. материала, упражнения, задачи, както и директен контакт с учител, при необходимост.

„Можем да си позволим толкова символична цена за абонамент, тъй като имаме страшно много потребители“ – уточнява Маджаров.

уроци Уча.се
Със своите практични уроци, които действително помагат на децата, Уча.се е спечелил множество награди.

Видео уроците, които Дарин и неговият екип създават, вече се ползват освен от учениците и техните родители, от учителите, които ги прожектират в училищата, докато преподават съответния материал. Това прави часовете по-интересни, забавни и ползотворни.

Платформата е печелила няколко пъти наградата за образователен сайт номер едно за България

както и много други грамоти и отличия през последните 3 години (времето, в което съществува).

„Ние искаме да подобрим живота на хората. За да направим така, че повечето хора в България да живеят добре – първо трябва да тръгнем през образованието. Когато следващите поколения са образовани, като имат хубава работа, като имат силна гражданска позиция – така държавата ни ще става все по-добре“, убеден е Дарин.

уроци
Дарин обича да спортува.

Той скромно споделя надеждите си за бъдещето на Уча.се. Ако нещата се развият добре да направят школи на живо, „а защо не и собствено училище?“.

Въпреки че не му остава много свободно време, Дарин обича да спортува. Тренира футбол и винаги намира време за своите приятели.

Вижте още защо мотивацията за учене е път към духовно развитие

Отговор