Жената днес… на 70 години

0

Знаете ли коя е най-старата оцеляла печатна медия в България?

Вестник „Труд”.

След него в класацията се нарежда “Жената днес”. Списанието излиза без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен.

7
Невена Коканова е корица на “Жената днес” през ноември 1961 г.

Най-силни за него са 60-те, 70-те и 80-те години, когато изданието се печата веднъж месечно в 500-хиляден тираж. “Жената днес” излиза и на руски в още 150 хил. бройки. Казват, че списанието можело да се печата и в 1-милионен тираж, но той съзнателно бил ограничаван заради лимита на хартия, който по онова време се е определяла централно.

Малцина знаят, че първоначалното име, избрано за популярното женско списание всъщност е друго.

Вярвате или не, заради старта на издавания година по-рано вестник “Отечествен фронт”, работния вариант за “Жената днес” е „Отечественофронтовка“ (което е сменено в последния момент).

8
Култова снимка от архива на списанието

Първият главен редактор се казва Дарина Бояджиева, а най-дългогодишният журналист, задържал се на този пост – Рада Тодорова.

За корицата на първия брой през октомври 1945 г. художникът Борис Ангелушев рисува работничка и селянка, поели дръзновено към светлото бъдеще. Тогава списанието обявява своята „основна задача“: „Да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек“.

Култови корици от 1945 г. и до днес са изложени и могат да се видят в галерията на ул. „Гурко” № 4.

Своята годишнина списанието отбелязва с изложба, която може да се види между 30 октомври и 8 ноември във VIVACOM Art Hall.

Отговор