Убийството на Джани Версаче през лятото на 1997-а

0
Джани Версаче
Джани Версаче е убит от Андрю Кунанън.

Това трябва да е кулминацията на Alta Moda Alta Roma – седмицата на модата в Рим, която събира елита на модата и куп знаменитости. Бляскавото събитие трябва да бъде закрито с грандиозно шоу на Площад Испания – един от символите на Рим. Но то е отложено в последния момент, защото на 8 хил. километра се случва нещо, което разтърсва света на модата из основи. В ранното утро на 15 юли 1997 г. Джани Версаче, вечно усмихнатият моден дизайнер със сива коса, който е един от символите на италианската мода, е застрелян от упор с два куршума пред имението си в Маями Бийч, Флорида.

Джани Версаче
Криминалисти пред вилата на Джани Версаче в Маями Бийч, Флорида.

“Убиха го с два изстрела в главата. Полицията дойде много бързо. Опитаха се да му помогнат, да го съживят…”, казва Еди Биачи, станал случаен свидетел на убийството. Минувач подгонва убиеца, но скоро го изгубва в тълпата по прословутото авеню Оушън Драйв.

Преждевременната смърт на Джани Версаче

е завършекът на поредица от убийства, извършени от 28-годишния Андрю Кънанан. В края на април 1997 г. в Минеаполис, Минесота Кънанан убива Джефри Трейл. Трейл е възпитаник на Военноморската академия в Анаполис, който работи като мениджър в компания, търгуваща с газ пропан-бутан. Открит е зверски пребит и завит в килим в апартамента на архитекта Дейвид Мадсън. Четири дни по-късно самият Мадсън е намерен край отдалечено езеро, застрелян с пистолет 40 калибър, който принадлежи на Трейл.

убиец Кунанън Джани Версаче
Портрети на убиеца на Джани Версаче Андрю Кунанън от архива на ФБР.

Всички събрани от полицията доказателства водят към Андрю Кънанан, който е добре познат в гей-общността на Калифорния.

Третата жертва на Кънанан е строителният предприемач Лий Майглин, който е открит с прерязано гърло в гаража си. След като убива Майглин,

Кънанан се връща хладнокръвно в апартамента му

и се избръсва със самобръсначката му, след което си приготвя сандвич с шунка.

Списъкът на серийния убиец продължава… Четвъртата му жертва е 45-годишният Уилям Рийз от Ню Джърси. Кънанан открадва червения пикап Шевролет на Рийз, с който се изплъзва от полицията. Продължава да върлува из района, отнемайки хладнокръвно човешки животи като по учебник. Или по-скоро по сценарий на холивудско криминале.

Ако полицията беше заловила Кънанан, днес името му щеше да е просто бележка под линия в криминалната хроника от онова време. За съжаление той продължава серията си от престъпления. И става печално известен като убиеца на Джани Версаче.

Джани Версаче
Джани Версаче като малък (вляво) и с племенницата си през 90-те.

Вижте още за сериала, посветен на кончината на прочутия дизайнер


Джани Версаче е роден на 2 декември 1946 г. в Реджо Калабрия, на върха на италианския “ботуш”, в семейството на моделиерка. Подобно на други дизайнери като Йожи Ямамото, Версаче е повлиян от професията на майка си, за да се захване с мода.

Версаче
Донатела и Джани Версаче
лого Версаче
Т. нар. меандър се превръща в запазена марка на Версаче.

След като чиракува в ателието на майка си, Версаче е принуден да напусне родния си град и да замине за Милано. Там продължава кариерата си в света на модата. Но дизайнерът никога не забравя родната си Калабрия и включва декоративни елементи от класическото архитектурно наследство на града в творчеството си. Т.нар. меандър се превръща в негова запазена марка.

Джани Версаче
Джани Версаче през 80-те години.

Версаче представя първата си колекция през 1978 г., а малко по-късно същата година дизайнерът отваря първия си бутик на легендарната търговска улица Виа дела Спига в Милано. Версаче разбира колко важно е семейството и заедно с брат си Санто и сестра си Донатела полага основите на едноименната модна империя.

Убиецът на Джани Версаче Андрю Кънанан

е роден през 1969 г. в Нешънъл Сити, Калифорния, в семейството на ветеран от войната във Виетнам. Кънанан посещава елитно училище в предградието на Сан Диего Ла Джола, където е един от най-добрите ученици.

След като завършва училище, Кънанан се премества в Сан Франциско. Според ФБР той се препитава с проституция, като често се обвързва с по-възрастни мъже, които го засипват с пари и подаръци. Мотивите на Кънанан да започне да убива остават неизвестни и до днес. Първоначално ФБР смята, че поредицата от убийства е провокирана от убеждението му, че е заразен с ХИВ от някоя от жертвите си. Тази теория е отхвърлена бързо – при аутопсията

убиецът е тестван за ХИВ и резултатите са отрицателни

Кънанан и Джани Версаче се срещат най-малко веднъж преди фаталното утро на 15 юли 1997 г. Според сп. Vanity Fair двамата се запознават през 1990 г. в нощния клуб Colossus в Сан Франциско. Но естеството на връзката между двамата и до днес е обвито в мистерия.

вилата на Джани Версаче Маями
Вилата на Джани Версаче в Маями Бийч, Флорида.

В утрото на 15 юли дизайнерът излиза от имението си на легендарното авеню Оушън Драйв, осеяно с хотели от 20-те години на миналия век в стил “арт деко”.

Джани Версаче има навика

всяка сутрин да изминава разстоянието от няколко преки до местно кафене, откъдето купува кафе и списания. Както винаги, така и във фаталното утро, той тръгва по обичайния си маршрут. Когато отключва портата на къщата си, към него се приближава мъж на 28 години в сива тишъртка и черни къси панталони. Застрелва го от упор.

Версаче
Джани Версаче с Елтън Джон (вляво) и с Наоми Кембъл.

“Новината за смъртта на Джани Версаче ме шокира. Версаче беше част от неколцината дизайнери, които символизират успеха на италианската мода по света. Отвратен съм от неговата толкова неестествена и насилствена смърт и съм обзет от дълбока тъга”. Това казва италианският дизайнер Джорджо Армани по повод убийството на известния си колега.

погребение Джани Версаче
22 август, 1997 г. Певецът Стинг със съпругата си Труди, принцеса Даяна и Елтън Джон на погребението на Джани Версаче. Принцеса Даяна загива в катастрофа девет дни по-късно, на 31 август.

“Няма думи, които да опишат начина, по който се чувствам в момента. Това, което се случи и абсурдно, необяснимо, ужасно… Чувствам единствено безкрайна болка”, казва на свой ред Джанфранко Фере.

Принцеса Даяна, която по онова време е в Южна Франция, излиза с официално изявление, в което казва – “Съсипана съм от загубата на този страхотен и талантлив човек.” Тя, заедно със Стинг и Елтън Джон, присъства на погребението на Версаче. Само дни по-късно, на 31 август, Лейди Ди загива в автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с любовника си Доди ал Файед и шофьора им.

Хотел Версаче
Преди да убие Версаче Кунанън отсяда в хотел Normandy Plaza, на няколко пресечки от местопрестъплението.

Междувременно полицията установява, че Андрю Кънанан е отседнал в хотел Normandy Plaza, който е само на една пряка от вилата на Версаче. Убиецът се е настанил там два месеца по-рано, на 12 май, като е наел стая на цена от $39 на нощ.


Прочетете още: Първият сериен убиец се завръща


Подгонен от полицията, Кънанан избягва от хотела, влиза с взлом във ветроходна яхта на пристанището на Маями Бийч и се скрива в нея. Осем дни след убийството на Версаче

Джани Версаче
Джани Версаче приживе.

Кънанан се самоубива с пистолета, с който е убил дизайнера

Същия ден на улицата пред вилата на големия дизайнер се събират негови почитатели, които оставят десетки копия на в. Miami Herald със заглавие Преследването на убиеца приключи. Върху някои от тях е написано – “Всичко е платено“.


Вижте още… 5 модни дизайнери и техните музи

Отговор