Принцеса Даяна, която си остана принцесата на сърцата

принцеса Даяна
Принцеса Даяна беше една от най-обичаните кралски особи за милиони хора по света.

Тя беше изключително чаровна и винаги усмихната. А добротата и скромността сякаш лъхаха от цялото ѝ същество. Ако сте около 30-те или по-големи от тази възраст, няма как да не си я спомняте. Принцеса Даяна. Тя покори сърцата не само на всички британци, но и тези на хората по целия свят.

принцеса Даяна
Принцеса Даяна избира годежния си пръстен по каталог

Вероятно за тази всеобща положителна настройка спрямо принцесата много допринесоха десетките благотворителни каузи, в които тя участваше. Вероятно и именно заради тях повярвахме в чистата, безкористна добрина и любов на принцеса Даяна. Но не е само това. Със своята

човечност и искреност

Лейди Ди, както я наричаха, наистина се домогна до най-тънките струни в човешката душа. И завладя хората по света с харизмата, чара и земността си.

Да се върнем малко назад. Датата е 1 юли. Годината – 1961. В този ден на бял свят се появява четвъртото дете в благородническото семейство на Джон Спенсър. Даяна. Но едва ли някой в този момент си представя какво бъдеще очаква бъдещата принцеса на Уелс.


Вижте още: Принцеса Мафалда – непознатата внучка на Симеон II


20 години по-късно – през февруари 1981 г. – хората в Англия и по света научават една огромна новина. Престолонаследникът на британския трон Чарлз е избрал своята годеница и бъдеща съпруга. И това е точно тя – Даяна. Годежът им е публично обявен. Сватбата не закъснява. През юли същата година красивото момиче с фамилията Спенсър се превръща завинаги в

принцеса Даяна
Като в приказките – сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз през 1981 г. Photo credit: thefoxling via Foter.com / CC BY-NC-SA

 невероятната принцеса Даяна

Церемонията, предавана пряко по телевизионните канали, става достояние на над 750 млн. души.

Освен званието принцеса Даяна, получава още няколко благороднически титли – контеса, дукеса… Но най-голямата придобивка, доколкото можем да я наречем така, от брака ѝ с принц Чарлз са двамата им синове. Уилям и Хари. Родени съответно през 1982-ра и 1984-та година.

Едва ли си представяте обаче, че принцеса Даяна е била обикновена майка като всички останали. И правилно! Дори не знаем реално колко време ѝ е оставало, за да се радва на децата си и да прекарва време с тях. Защо ли? Защото в новата си роля на принцеса на Уелс тя поема голяма част от кралските задължения от името на кралица Елизабет II. Лейди Ди е неин представител в чужбина и се занимава с множество благотворителни кампании, организации и други светски събития.

принцеса Даяна
Тя беше любимка и приятелка на мнозина световни знаменитости. Тук принцеса Даяна танцува с младия Джон Траволта.

Приказката за кралската сватба

обаче този път не завършва с “И заживели щастливо до края на дните си”. Няма и хепи енд. Не всичко се развива по мед и масло в личния живот на младото семейство в дните след сватбеното им тържество. В медийното пространство все по-често започват да се появяват всевъзможни публикации и снимки, уличаващи принца на Уелс Чарлз в извънбрачна връзка. Обектът на желанията му според слуховете е бившата му приятелка Камила Паркър-Боулс.

принцеса Даяна
От мемориала на принцеса Даяна и Доди ал Файед.

Даяна също има извънбрачна връзка. Аферите, неразбирателствата, стресът от постоянния медиен интерес, хроничната депресия на Даяна и вероятно много други причини карат кралската двойка да вземе окончателно решение. През август 1996 г. принц Чарлз и принцеса Даяна официално слагат край на своя свещен съюз, като се развеждат. Само година по-късно – на 31 август 1997 г. –

крехката лейди Даяна напусна този свят

ставайки жертва на трагична катастрофа в Париж. В колата с нея бяха още тогавашният ѝ интимен партньор Доди ал Файед, бодигардът на Файед, грижещ се за безопасността на двамата и мениджърът по сигурността на парижкия хотел Риц, който е шофирал колата, бягаща от папараци. Загинаха всички, освен бодигарда Тревор Рийс Джоунс.

Чарлз
Принц Чарлз и Камила Паркър сключиха официално брак през 2005 г.

Смъртта на принцеса Даяна буквално покруси целия свят. Много хора плакаха пред телевизионните екрани, научавайки новината за гибелта ѝ.

Но животът продължава, както се казва. Макар и принцеса Даяна вече да я няма, близките ѝ продължават напред и градят световете си, както могат. Самият принц Чарлз най-сетне (през 2005 г.) узакони връзката си с Камила и сега тя е новата принцеса  на Уелс. Но бедната херцогиня на Корнуол се превърна в една от най-мразените кралски особи. Именно защото тя беше основната причина за разпада на брака на Чарлз и Даяна. И защото хората наистина много обичаха лейди Ди и никой никога не би могъл да измести образа ѝ от сърцата им.

Днес в Lifebites.bg искаме да си припомним заедно с вас някои от

 най-любопитните факти около живота и личността на принцеса Даяна:

Принцеса Даяна не посещава училище и се образова вкъщи до навършването на своите 9 години. След това тръгва на училище, но се оказва, че определено силата ѝ не е в науката. На 16-годишна възраст бъдещата принцеса се проваля на 2 от своите изпити. Баща ѝ я изпраща да учи в чужбина, а тя трескаво го моли да се върне в родината си.
Преди да стане принцеса, Даяна Спенсър работи като помощник в детска градина. Освен това влиза и в ролята на хигиенистка и чисти домовете на сестра си Сара и нейни приятели.
Като малка лейди Даяна посещава уроци по балет. Но израства прекалено висока, за да може да мечтае за кариера на балерина. И все пак това изкуство и обичта към него остават с нея до края на живота ѝ. Приживе тя се превръща в един от големите дарители на English National Ballet.

Любимият цвят на лейди Ди приживе е розовият.

По времето когато Даяна се запознава с принц Чарлз – през 1977 г., той има връзка с по-голямата ѝ сестра – лейди Сара.

Сватбеният шлейф на принцеса Даяна е с изумителната дължина от над 7.5 м. Това автоматично превръща нейната рокля в най-дългата сватбена одежда в кралската история.

Личният ѝ готвач Дарън Макгрейди потвърждава, че любимият десерт на уелската принцеса бил пудингът.

Макар и вече принцеса, Даяна не си пада особено по кралския протокол. Това си проличава както на сватбата им с Чарлз, когато тя отказва да спази всички канони на кралската фамилия, така и в отношението към собствените им деца. Противно на очакванията за кралските наследници, принцесата води Уилям и Хари на места нетипични за положението им в обществото. Дисниленд, Макдоналдс, но и в посещаваните от нея клиники за болни от СПИН и убежища за бездомници.

Отговор