Северът е на мода – буквално! (част I)

0
Северът
Северът ражда прекрасен дизайн.

Те са едни от най-богатите държави в света. Стандартът им е мечта, а характерът на жителите им – считан за особен. Можем да ги извиним със студа и оскъдното слънце по техните географски ширини. Днес обаче ви предлагам по-добро извинение – модата. Северът и модата – да видим как се срещат.

Защото през последните няколко години страните от европейския Север диктуват тенденциите в много сфери на живота. И вече не говорим само за прословутия скандинавски дизайн в обзавеждането. Става дума за стил на живот, който се пренася в гардеробите и разбиранията за модерно изкуство и архитектура на целия останал свят, в избора ни на козметика, спорт, храна, дори на пътешествия… и разбира се, на книги, филми и сериали


Вижте за тях втората част на този текст


Северът като столица на модата

Ако Скандинавието имаше официална такава, то тя трябва да е Стокхолм. Тук и най-семпло облеченият минувач изглежда добре. И сигурно не е случайно, че точно тук е централата на H&M – имате най-малко една тяхна дреха, сигурна съм, а същото важи и за поне половината свят. Но освен тази достъпна мода, шведският главен град има и други изненади по отношение на модата. Част от тях са под шапката на H&M: COS (Collection of Style), Weekday, Cheap Mondey, Monki, & Other Stories.

Ако сте фен на скандинавския стил на обличане, сте посягали и към Acne – според модните блогъри, в момента нямате право да се наричате такъв, ако не притежавате най-малко един продукт на бранда. Основан в Стокхолм през 1996 г., креативността му се разпростира и отвъд бутиците – марката е име и в рекламния бранш, сектора за детски стоки, позната е чрез едно от най-красивите печатни издания на пазара, Acne Paper. Друго име, което местните сочат за фаворит, е това на Ан-Софи Бек (CV-то ѝ е свързано с Acne и Cheap Monday, а също и с линията ѝ Back – за Asos).

Северът
Северът определено е уютен дом за модата. Снимка: Idhren via Foter.com / CC BY-SA

А какво ще кажете за Bruuns Bazaar? Това е първата датска марка с ревю в официалния моден календар на Париж. Предишният ѝ моден директор отиде да работи в Gap (дали това не прави и тази марка скандинавска, няма да спорим). Вместо това да изброим датските варианти за по-достъпна мода, като Vero Moda, B Young, Message, Vila, и по-скъпите Noa Noa, In Wear…

Скандинавското нашествие отдавна е започнало и у нас. И тук нямам предвид новите магазини на големите в модата, а един малък бутик само за дрехи и бижута на датски и шведски марки, който се появи преди три години на столичната улица „Раковски“.

Скандинавски лайфстайл

Северът
Северът разработва свой дизайн дори за ходене северен тип (нордик).

Северняците ни предлагат и своите начини да влезем във форма за тези модни произведения. Както облеклото, така и спортът и диетата на студените народи се отличават със семплост и практичност едновременно.

Скандинавското ходене (с щеки в ръце) вече се наложи като един от модерните спортове, а ето че в последните години се заговори и за новата скандинавска диета. Освен морски дарове, тя е богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни и включва още млечни продукти, месо, а също и горски – мъхове, жълъди, гъби…

Принципите на диетата идват от ресторант в Копенхаген, където собственикът и главният готвач свикали симпозиум на регионалните готвачи и приели Манифест на новата северна кухня (за развитието на свежата и проста храна от скандинавския регион). По този манифест диетолози от Университета в Копенхаген разработили т.нар. нова скандинавска диета.

На лов за модерно изкуство

Ако сте тръгнали на такъв, не пропускайте Moderna Muzeet. Според някои този стокхолмски музей засенчва дори нюйоркския МоМа и лондонската галерия Tate Modern. В случай, че не си падате по музеи, просто разходете погледа си наоколо – шведите, както и останалите северни народи, са ревностни поддръжници на екоидеята и това си личи не само в ландшафната архитектура, но и в реализираните проекти на жилищни и обществени сгради.

Северните ландшафти са изходната точка към днешната архитектура. Суровият климат, материалите като камък и дърво, контрастът между тъмната зима и светлото лято. Освен това публичните сгради отразяват пряко стила на живот тук, че дори и ценностите на местните – като хуманност, практичност, естественост, простота… Демонстрира го и една изложба от 2012 г. в Музея за модерно изкуство Луизиана, който е северно от Копенхаген.

Изложбата показва какво отличава архитектурата на Севера. И едва ли е случайно, че се случва точно в Дания – родината на известния пластмасов конструктор Лего! Защото тъкмо в глобализацията идентичността играе важна роля и Скандинавия е едно от местата по света, където това противоречие дава успешни резултати. Или, както казва кураторът на изложбата от „Луизиана“, Кйеллд Кйелдсен:

„Архитектурата може да е съучастник или противник. Ние показваме сгради, които те приканват да влезеш. Тяхната архитектура може да променя хората.“

[Още за опита и мъдростта на Севера – вижте на този линк.]

Отговор