Неповтаряемите Red Hot Chili Peppers

Легенда твърди, че за да си вечно млад в света на музиката, трябва да пуснеш албум на 17-и юни - след няколкогодишна пауза.

Red Hot Chili Peppers
Red Hot Chili Peppers - винаги с нови идеи. Снимка: http://redhotchilipeppers.com/

Ако някой смята Red Hot Chili Peppers за прашасали старчета, моля веднага да си вземе думите обратно. Почти четири десетилетия, тази банда е на сцената и няма никакви намерения да се оттегля. Не и докато правят албуми като този, за който предстои да ви разкажем няколко реда по-надолу.

Red Hot Chili Peppers
Дръжте се здраво! Те идват с последния си 11-ти албум…
Слънцето изгрява от Америка, на фона на новия албум на групата – The Getаway

Безвременни и многолики. Супер технични и чевръсти в омузицирането на идеите си. Неповтаряеми и топли. Такива са те – Red Hot Chili Peppers. Музикантите, които сменят настроенията в песните си с лекотата на женски нрав: бавни, джазови, сюрреалистични, бързи, чепати, величествени.

Нека да ви върнем малко назад във времето. Годината е 1983 г.
U2 издават втория си албум.
Уилям Голдинг печели нобелова награда за литература, а Лех Валенса –  за мир.

Междувременно в друга част на света… 
На фона на импровизирана музика вокалистът Антъни Кийдис чете своя поезия в опушен нощен клуб, където вероятно точно както в България може да запалиш, да речем – малко преди полунощ. Името не е чушчено тогава. Доста по-различно и дългичко от това, с което бандата става известна по-късно по цял свят. Кийдис пее в групата Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem.

Red Hot Chili Peppers
Бандата през 1989 г.

Толкова добре му се получават изпълненията, че бирите на 30-тината посетители доближават температурата на човешкото тяло. Кийдис рапира по рокерски и публиката го харесва.

Малко по-късно… в рамките на около година: Името вече е цветово-люто-с чушков-оттенък. Име, което е благословия и проклятие едновременно (както твърдят самите музиканти). Red Hot Chili Peppers всъщност е производно от имената на няколко съществуващи блус и джаз банди.

Red Hot Chili Peppers
Снимка: http://redhotchilipeppers.com/

Стилът: рок, фънк, рап рок…
Странни текстове, особени композиции – достатъчно комерсиални, за да ги запомните, недостатъчно мейнстрийм, за да ги забравите. Момчетата от

Red Hot Chilli Peppers обичат Калифорния

и я споменават при всеки удобен случай…

Кои са те? Имаме си Антъни (именик на 17-ти януари), Флий (в превод бълха), Чад Смит – бие тъпана (свирил и за Дийп Пърпъл) и невръстният китарист (само на два албума възраст) Джош Клингхофър.

Антъни: с интересна, макар не гениална бленда, мохиканец (това съвсем сериозно), нетипичен американец поради ДНК срещата на народите, които плуват из кръвта му – народи от Гърция, Англия, Франция, Холандия, Ирландия, Литва. Суров, необработен и недозрял. Тогава.

Флий: енергия, нескончаема… Никой басист не може да се похвали с толкова известност – бас сола, театралност. Флий е пружината, която е перпетуум мобиле.

Чад Смит: Пристига с барабаните си още през 1988 г. Номер 10 в класацията за най-велики барабанисти. Известна е и приликата му с комедианта Уил Ферел.

Джош: И детето на групата, бебето, както биха го определили, ако разговорът ни е за бой група, защото членува в отбора едва от 2007 г. Мултиинструменталист, свирил с редица големи музиканти като Пи Джей Харви, Бек…

Red Hot Chili Peppers
Чудаци до един!

Повече от 80 млн. жители на планетата ни са закупили или получили като подарък албум на Red Hot Chili Peppers. И много от тях имат нов повод за пазаруване – последния 11–ти подред албум на бандата, излязъл след 5 години безалбумие.

Продуцентът му Danger Mouse (работил с имена като U2 и Gorillaz) е сред най-влиятелните личности според медиите.
Първата песен е Dark Necessities, с режисьор актрисата Оливия Уайлд. Любопитно е да отбележим, че Елтън Джон има включване в написването на едно от парчетата.

Red Hot Chili Peppers
Новият албум на Red Hot Chili Peppers изглежда точно така.

Обложката е дело на талантливите ръце на Кевин Питърсън. Макар да изобразява животни, от нея лъха топлина и човечност. Всеки от образите всъщност е олицетворение на момчетата. Чад е мечката, Джош – момичето, Флий е енотът, а Антъни – странният малък гарван.

Момчетата замислят пъклени тайни прослушвания на албума броени минути преди излизането на този така бленуван музикален сувенир.

Турне също е сред плановете по поднасянето на този вероятно най-добър музикален разкош. И нека някои фенове продължават да коментират възрастта на героите от историята ни. Не годините, навъртели се около шията ни са пагубни, а липсата на идеи и желание да те има.

Чакай, турне ли казах?

Ще слушаме… не че сме спирали! И ще стискаме силно очи, докато умоляваме всички музикални богове отново да ги видим да опъват гърла и инструментариум из нашата родна действителност! А докато този ден настъпи, гледайте луната, цъкайте с възхита, надувайте колоните, нека и съседите ви разберат (моите вече са осведомени) и мислете как след толкова години и песни Святото Вдъхновение всe ще си намери приказка с Red Hot Chili Peppers.

Вижте още: Ако музикантите бяха художници

 

Отговор