Вдъхновителните музи на 5 модни дизайнери

0
музи модни дизайнери
Марина Шиано, Лулу де ла Фалез, Ив Сен Лоран на парти по случай пускането на парфюма Opium на пазара, 1978 г.

Митичните музи са дъщери на Зевс и Мнемозина и покровителки на певците и музикантите, на които е било подвластно миналото, настоящето и бъдещето. Те давали на артистите власт над човешката душа, възпявали законите и добрите нрави на боговете. Отношенията между твореца и неговата муза винаги са били сложни и трудни за разгадаване. За някои музата е реален източник на вдъхновение, за други рожба на въображението, която помага на ума да се фокусира върху творческите задачи. 

В света на модата музите изпълняват множество роли. Освен че стимулират въображението на дизайнерите със своите тела, те вдъхновяват нови форми и в този смисъл се явяват нещо като живи манекени. 

Lifebites.bg представя 5 легендарни модни дизайнери и техните музи:

Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

музи модни дизайнери
Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн.

Това е може би най-известната двойка дизайнер-муза в света на модата. Живанши среща Хепбърн на снимачната площадка на романтичната комедия Сабрина (1954) и между тях се заражда приятелство, което продължава десетилетия. То ще помогне на Живанши да се наложи като един от най-големите дизайнери на всички времена, а на Хепбърн да се превърне в икона на стила. Впоследствие тази симбиоза ще бъде усвоена и от други дизайнери и техните музи – Жан Пол Готие и Мадона, Марк Джейкъбс и София Копола, Донатела Версаче и Лейди Гага и др.


Оливие Рустейнг и Ким Кардашиян

музи модни дизайнери
Оливие Рустейнг и Ким Кардашиян

Описвана като “перфектната муза на Balmain”, Ким Кардашян с нейния пищен стил пасва идеално на творенията на креативния директор Оливие Рустейнг, който има слабост към силните жени. Още след като стана главен дизайнер на Balmain през 2011 г. Рустейнг се заобикаля със знаменитости като Риана, Роуз Хънтингтън Уайтли и Кендъл Дженър.

 

Избирам музи, които всъщност са наистина различни и модерни. Избирам ги защото са съвременни, те са част от този нов свят. Например Ким Кардашян. Тя е мой приятел и жена, която обичам поради различни причини”, казва Рустейнг.


Рик Оуенс и Жера Диарк
музи модни дизайнери
Рик Оуенс и Жера Диарк. Снимка: http://www.highsnobiety.com

Традиционно музите трябва да вдъхновяват творците, но в определени случаи те преминават определени граници и се превръщат в разрушителна сила. Вземете например дизайнера Рик Оуенс и модела Жера Диарк. По време на тазгодишната седмица на модата в Париж Диарк развя собственоръчно направен лозунг, на който пишеше “Please Kill Angela Merkel. Not.” по време на едно от ревютата на Оуенс. Впоследствие Диарк беше низвергнат от Оуен и най-близките му хора, както и от агенцията, която го представлява.


Ив Сен Лоран и Бети Катру
музи модни дизайнери
Ив Сен Лоран и Бети Катру

През годините много жени стават музи на Ив Сен Лоран – от Катрин Деньов, през Лулу де ла Фалез, Силви Вартан и Палома Пикасо до Виктоар Дутрело. Все пак сред тях изпъква лившият модел на Chanel Бети Катру. Двамата се запознават през 1967 г. в нощния клуб Régine’s в Париж, в ранните години от кариерата на Сен Лоран. През следващите години издължената фигура и андрогинна външност на Катру ще вдъхновят много от творенията му.


Еди Слиман и rock chick
музи модни дизайнери
Еди Слиман и Граймс като олицетворение на rock chick.

За някои дизайнери музата не е непременно даден човек. Такъв е случаят с Еди Слиман – креативният директор на Сен Лоран. Той черпи вдъхновение от клиширания имидж на т.нар. rock chick. Става дума за жени като Къртни Лав, Граймс (на снимката горе), Ким Гордън и Скай Феррейра, която е последното увлечение на дизайнера.


Вижте още историята на един красив модел, роден в чуждо тяло – Руби Роуз

Отговор