Най-тихото място на света… къде и защо?

0
най-тихото място
Тишината в стаята е постигната благодарение на дебели 1 метър платформи от фибростъкло, двойни стени от изолирана стомана и 30 сантиметрова обшивка от бетон.

Поговорката гласи, че мълчанието е злато. Но в САЩ има едно място, което е толкова тихо, че оставането в него продължително време е проблематично. Т.нар. anechoic chamber (от англ. – стая без ехо) в лабораторията Orfield в Южен Минеаполис е вписана в Книгата на рекордите Гинес като най-тихото място на света.

Стаята абсорбира 99.99% от звука в нея. Тя е толкова тиха, че в нея човек може да чуе ясно перисталтиката на стомаха си, биенето на собственото си сърце, както и кръвта във вените си.

най-тихото място
Стивън Орфилд на най-тихото място на света.

Тишината в стаята е постигната благодарение на дебели 1 метър платформи от фибростъкло, двойни стени от изолирана стомана и 30-сантиметрова обшивка от бетон.

Най-тихото място на света се използва за тестването на различни продукти

Като слухови апарати, косачки за трева, духалки за листа и сърдечни клапи. Сред компаниите, които използват стаята, са Harley-Davidson, Whirlpool и 3M.

Звукоизолираната стая е толкова тиха, че след 45 минути в нея, човек започва да халюцинира. Това е причината NASA да я използва, за да изследва как астронавтите реагират на халюцинациите в открития космос.

“Случвало се е хора да влязат в стаята и да са толкова дезориентирани, че да излязат незабавно”, обяснява

Стивън Орфилд, създател на тихата стая

Самият той казва, че е оставал в нея близо 30 минути. И то при положение, че механичната клапа на сърцето му изведнъж става доста шумна в условията на пълна тишина.

Вижте още 6 категории, които няма да откриете в първото издание на Книгата за рекорди Гинес

Отговор