Тайните на успеха на Бил Гейтс

0
Бил Гейтс
Бил Гейтс

Питали ли сте се как е успял Бил Гейтс да се превърне в най–богатия човек в света в продължение на десетилетия? Роденият през 1955 г. създател на Майкрософт започва да се занимава с програмиране още като ученик, а когато е 21-годишен прекъсва обучението си в престижния Харвард, за да се впусне в света на бизнеса.

Ето кои са седемте основни фактора за успеха на Бил Гейтс:

1. Знания

Бил Гейтс притежава увереност и смелост, придобити благодарение на солидните му познания в областта на технологиите. Той не само има познания, благодарение на които основава и развива компанията си Майкрософт, но и страст, с която ги придобива. Той има усет, с който нито един от конкурентите му не може да се похвали.

2. Безкомпромисност

В преговорите, които води с конкуренцията, Гейтс е безкомпромисен, винаги устремен към победата. Печалбата винаги е водещата сила при сключване на определена сделка. Говори открито, понякога дори грубо, но не без основание.

3. Наемане на най-добрите умове

Висок коефициент на интелигентност е термин, с който се прославя Майкрософт. По настояване на Бил Гейтс в неговата компания постъпват само кадри със завидни постижения в областта на науката. Голям процент от екипите му са сформирани от студенти с невероятен потенциал, учещи в най-добрите световни университети. Той винаги работи с най-добрите.

4. Грешките на конкурентите

Това, което Бил Гейтс споделя е, че много на брой компании са се погубили от глупостта и невежеството си. Той винаги използва техните грешки, за да предпази собствената си компания.

Бил Гейтс Стив Джобс
Бил Гейтс в компанията на Стив Джобс. Photo credit: Joi via Foter.com / CC BY

5. Солидни връзки

Гейтс е осъзнал важността на високопоставените приятели, въпреки че неведнъж влиза в пререкания с личности, от които буквално е зависел бизнесът му.

6. Осъществяване на мечтите

Бил Гейтс се оказва лидер, който през годините доказва, че може да осъществява мечтите си в технологична посока. И не само. Неговото задълбочено разбиране на технологиите му дава възможността по уникален начин да синтезира данните и да забелязва бъдещите тенденции. По този начин той направлява Майкрософт, като години наред го поддържа на върха.

7. Мултифункционалност

Ключов елемент за успеха на Майкрософт е способността на Бил Гейтс да управлява много проекти едновременно. Той е в състояние да води няколко технически разговора едновременно без никакво затруднение. Тази забележителна способност се отразява на фирмата в положителна посока.

Вижте още: Съветите на големите шефове

Отговор