10 сайта, които може да ни направят по-умни

Сложете ги в папка "Любими" и ги посещавайте често - струва си!

2
по-умни
Няколко сайта, които може да са ви от полза. Снимка: Caio Resende

Заглавието по-горе, разбира се, е шега. Интернет е най-големият източник на информация за човечеството, но повечето хора го използват най-вече за развлечение и като средство за комуникация, забравяйки, че ако не по-умни, Интернет със сигурност може да ни направи по-образовани.

Lifebites.bg ви предлага селекция на 10 от най-добрите сайтове, които могат да сторят това… Да ни дадат поне още едно зрънце знание и да ни направят наистина по-умни и разбиращи света около ни.

1. instructables.com

instructables

Както подсказва заглавието, този сайт съдържа инструкции за почти всичко – от това как да определите пола на златните си рибки до това как да приготвите кюфтета по български. 


2. archive.org

archive.org
www.archive.org

Уебсайт, чиято мисия е “универсален достъп до цялото знание на света”. Той съдържа огромно количество уебсайтове, софтуер, игри, музика, филми, видеа, снимки и близо

3 млн. книги със свободни авторски права


3. zenhabits.net

Сайт на американеца Лео Бабаута за това как да бъдем по-продуктивни и да водим по-прост и по-смислен живот, който беше обявен за блог #1 на 2014-а година от от списание Time.


4. eol.org

eol
www.eol.org

The Encyclopedia of Life (EOL) е безплатна онлайн енциклопедия, чиято цел е документирането на всичките 1,9 млн. животински вида, познати на науката.


5. gutenberg.org

Страхотен сайт за хора, които обичат да четат, но нямат много пари за книги. Сайтът предлага огромно разнообразие от безплатни електронни книги.


6. khanacademy.org

khanacademy
khanacademy.org е сред известните световни проекти.

Безплатен образователен уебсайт, който предлага огромен брой видеа от всички области на човешкото знание, хоствани в YouTube и достъпни на 65 езика.

Това е място, което наистина може да ви направи по-умни – особено подходящо и за деца.

 7. duolingo.com

Онлайн платформа за безплатно изучаване на 23 езика. Сайтът е достъпен и като мобилно приложение за операционните системи iOS, Android и Windows 8.


8. edx.org

edX
Сайтът edx.org също е сред местата, които трябва да посетите, ако искате да станете още по-умни.

Инициатива на Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, която предлага безплатни онлайн курсове в дисциплини от техните университетски програми.


9. howstuffworks.com

Сайт създаден от американеца Маршал Брейн, който обяснява всичко – от структурата на ДНК до трансмисията на автомобилите в прости статии и видеа.


10. documentaryheaven.com

Documentary Heaven
Сайтът documentaryheaven.com предлага нови знания под филми.

Сайт, който е истински “рай” за любителите на документални и научнопопулярни филми и който предлага хиляди заглавия за безплатно гледане. Това се казва образование във формата на забавление, нали?


Прочетете още: Научете 48 езика безплатно

2 КОМЕНТАРА

Отговор