Български изобретения, които промениха живота

български изобретения
Български изобретения промениха света по невероятен начин. Дори без да се замисляме...

Няма българин, който да не знае, че първият компютър в света е създаден от българина Джон Винсент Атанасов. Това, обаче, е само едно от множеството български изобретения, завладяли целия свят и станалИ неотлъчна част от съвременния начин на живот.

Днес LifeBites.bg ви предлага списък с 10 от най-великите (според нас) технологични постижения, реализирани от наши сънародници.

Ксероксът

Ежедневно правим стотици фотокопия и разпечатваме на хартия всичко, което ни се стори важно или ни е необходимо за работа. Човекът, открил механизма на фотоелектретното състояние на веществata, благодарение на който години по-късно е създаден ксероксът, се казва академик Георги Наджаков. Откритието му помага за разработването и на безвакуумната телевизионна техника, на сканиращите устройства, на запаметяващите устройства и много други.

Електронният часовник

Един от най-разпространените в света артикули е дело на екипа на Джон Гърси, част от който е инженер Петър Петров. Името, което носи изобретението е Pulsar (Пулсар). По онова време един от тези ръчни часовници, изписващи електронни цифри се е продавал за сумата от 2100 щатски долара. Петров е участвал и в проекта на НАСА за разработване на ракета за полет до Сатурн, част от мисия „Аполо“. Петър Петров се смята за един от най-продуктивните изобретатели на 20-ти век – български инженер, американски изобретател, както често е определян той.

[Любопитно за научните открития през 2015]

български изобретения
Въздушните възглавници спасяват животи.

Въздушната възглавница, телефонният секретар и първият транспортен самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3)

Всички те са измислени и разработени от българина Асен Йорданов. Тези три уникални „предмета“ се оказват наистина много важни за съвременния живот. Катастрофите, както се оказва не са проблем само на нашето време, тъй като първият „еърбег“ е направен още през 50-те години на миналия век.

Двигателите на лунния модул Орел

По време на американската мисия за кацане на луната, осъществена от астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдри, модулът, чрез който се осъществява то се казва Орел. За съжаление, малко хора знаят, че българинът Иван (Джон) Стефанов Ночев е разработил двигателите му.

български изобретения
Дигитална книга за незрящи – от онези български изобретения, които променят живота на много хора.

Магнетофонната касета и слънчевият хладилник

И двете изобретения принадлежат на проф. Димитър Чернев. Ако сте родени преди 1990 година, няма как да не си спомняте касетите, на които слушахме всички популярни хитове по онова време. Колкото до слънчевия хладилник, благодарение на него са спасени хиляди животи на африкански деца, в районите, където няма електричество. Чрез механизма му се постига охлаждане, което се задейства чрез слънчева батерия в непоносимо горещите части на Черния континент.

Противозачатъчните хапчета

Измислени са през 1951 г. от Карл Джераси (евреин с български произход), Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц. За своето откритие Джераси е удостоен с с Национален медал за наука, връчен му лично от американския президент Никсън.

Първата в света дигитална книга за незрящи

Създава я българинът Лъчезар Цветанов. Тя много прилича на всички други книги, само че вместо страници има бутони, чрез които слепите хора лесно могат да „прелистват“ напред и назад. Книгата възпроизвежда чрез записан глас информацията, която се съдържа в нея.

U вълната

Това откритие е направено от д-р Борислав Георгиев. Тя е част от ЕКГ изследванията. Вълната помага да се направят по-точни изследвания на сърцето и разкрива с точност някои сърдечни нарушения.

[Българинът, който забави атомния апокалипсис]

български изобретения
Схема на автоматична скоростна кутия.

Автоматичната скоростна кутия (или скоростната кутия без степени)

Тя е дело на Румен Антонов – изобретател в автомобилостроенето. От години българинът живее и работи в Париж, а последното изобретение, с което отново се прочу по целия свят е конструираният от него нов тип автомобилен двигател.

Антиоръжието

Единственото по рода си изобретение на българския инженер Юри Марков има способността да засича наличието на взривни вещества и огнестрелни оръжия в радиус от 10 метра от мястото, на което се намира. То е с размерите на джобно ножче, а търговското му наименование е SNIFFEX.

Разбира се, с изброените изобретения списъкът с открития, направени от българи не се изчерпва, но ние от LifeBites.bg смятаме, че това все пак са най-значимите от тях.

Ако и вие се сещате за някое и искате да го споделите с нас и с останалите читатели – можете да го направите в коментарите отдолу или на нашата Фейсбук страница.

Прочетете още: Българин прави революция в света на синтетичната гума

1 КОМЕНТАР

  1. Ако е писано да стане, може да се запази и едно скромно място и за мен – Чавдар Александров.
    През 1994 г. на базата на природен феномен създадох уреда си за ранно прогнозиране на земетресенията УРПЗ “ОДИСЕЙ”
    Без да съзнавам, че той не касае само тях, но и вулкани, които се изразяват 360 часа предварително, обозначаване на мощни процеси на нашата и обратната страна на Земята. Молбата за лаборатория до президента Петър Стоянов и препратена на Геофизическия институт получи отказ. Климатичните промени започнаха през 1996 г. Имах възможността да наблюдавам кризиса и да разбера на какво се дължи благодарение на радио “Дарик” В онзи момент там работеше моя позната, с която споделих заниманията си и помолих ако е възможно да преместят новините на половин час, което стана. Това, което разбрах в максимална степен през годините е, че учените от ГИ ще пуснат такава идея да пробие от страничен човек ще стане само през трупа им.

Отговор