Българин проектира мемориала на Мартин Лутър Кинг

1
мемориала на Кинг
В мемориала на Мартин Лутър Кинг във Вашингтон.

В Америка рожденият ден на Мартин Лутър Кинг е отбелязван като официален празник и се чества винаги през третия понеделник от месец януари. А иначе прочутият духовник и общественик е роден на 15 януари 1929 г. Малцина обаче знаят кой изгражда мемориала на бореца за граждански права на чернокожите във Вашингтон. Става дума за един българин – известният в Америка архитект Борис Драмов.

Борис Драмов
Борис Драмов със съпругата си Бони Фишер.

Драмов е автор на множество значими проекти в последните години, но сред всички тях ярко изпъква Мемориалът на Мартин Лутър Кинг в парка Национален мол, Вашингтон. Монументът на стойност $120 млн. се издига на височина 9 метра и беше открит на 16 октомври 2011 г. от президента Барак Обама.

Реализирането на Мемориала на Мартин Лутър Кинг отнема 15 години

През ноември 1996 г. тогавашният американски президент Бил Клинтън подписва закон за построяването му в столицата Вашингтон. Четири години по-късно, през септември 2000 г., студиото на Драмов ROMA Design Group печели конкурса за проектирането му. Това става в международно състезание, в което участват близо 900 проекта от 33 страни. Това е първият път, когато Борис Драмов участва „на сляпо“ в архитектурен конкурс, в който журито не знае имената на архитектите, тяхната репутация и опит.

Мартин Лутър Кинг
Скулптурата на Кинг е дело на китайския художник Лей Ижин.

Мемориалът на Мартин Лутър Кинг се простира на площ от 4 акра. Намира се в близост до този на президента Франклин Делано Рузвелт и върху мислената линия, която свързва мемориалите на Ликълн и Джеферсън. Централният елемент на мемориала е дъговидна „водна стена“ с дължина 180 и височина 4,5 метра, върху която са изписани

цитати от Мартин Лутър Кинг

които маркират основните събития в живота му. Посетителите могат да влязат в мемориала от много страни. Основният вход е през гигантски гранитен портал, който представлява къс скала, разрязана по средата на две. Със спускането си към брега на езерото посетителите попадат на липсващия сегмент от скалата. Върху така наречения Камък на надеждата е издялано тялото на Кинг, който гледа през водата към Мемориала на Джеферсън. Така се създава визуален диалог между двамата велики демократични лидери.

Скулптурата на Кинг е дело на китайския художник Лей Ижин. Разсечената на две скала е наречена Планина на отчаянието, а липсващият сегмент от нея, със статуята на Кинг носи името Камък на надеждата – метафори, които Кинг използва в легендарната си реч от 1963 г. Имам една мечта. Според Драмов при проектирането на мемориала целта му не е била да се създаде храм или светилище. Нито да се възпомене смъртта на Мартин Лутер Кинг.

скица на мемориала
Ранна скица на мемориала на Мартин Лутър Кинг във Вашингтон.

Целта беше създаване на цялостна среда, която ще постави в контекст не само Мартин Лутър Кинг, но и движението за граждански права като цяло.

Мемориалът ще повдига духа

Ще вдъхновява бъдещите поколения да мислят за човешките права и гражданските свободии да направят нещо за тях, да заемат активна позиция“, обяснява Драмов.

Чувстваме, че избраният проект въплъщава духа на този наистина голям лидер, както и че мемориалът ще служи като място на мир, размисъл и вдъхновение“. Това казва Ейдриън Л. Уолъс, директор на базираната във Вашингтон фондация Martin Luther King, Jr. National Memorial Project Foundation.

Борис Драмов е роден през 1943 г. в София. Израства в Сао Паоло, Бразилия. През 60-те години се премества в Лос Анджелис, където учи архитектура в Университета на Южна Калифорния.


Още за Борис Драмов и мащабната му промяна на крайбрежието на Сан Франциско: Българин разкрасява крайбрежието на Сан Франциско.

1 КОМЕНТАР

Отговор