Непознатата съпруга на Джон Ленън

0
Синтия Ленън
Синтия Ленън

На 1 април 2015 г. в Майорка на 75-годишна възраст почина Синтия, първата съпруга на Джон Ленън. Двамата са женени в продължение на осем години – не толкова известен на масовата публика факт, която свързва

Джон Ленън

най-вече с втората му съпруга Йоко Оно, с която бийтълсът е в продължение на 11 години – от 1969 г. до смъртта си през 1980 г.

27333D9800000578-3022203-In_later_years_Cynthia_wrote_in_her_book_of_how_she_was_mistreat-a-41_1427935435598
Синтия и Джон в средата на 60-те.

Синтия и Джон се срещат в Колежа по изкуствата в Ливърпул през 1957 г. и се оженват през 1962 г., когато двамата са съответно на 22 и 21 години. Хънтър Дейвис, автор на единствената официална биография на Бийтълс, публикувана през 1968 г., описва Синтия Ленън като “страхотна жена”. Тя казва, че за разлика от Джон, тя е много тиха и спокойна и въобще не е хипарка. Приятелите от колежа, в който двойката учи пък смятат, че

тяхната връзка няма да продължи дълго

понеже те са доста различни. Мениджърът на Бийтълс Браян Епстайн от своя страна настоява бракът между Синтия и Джон да бъде запазен в тайна, тъй като се страхува, че това може да се отрази на имиджа на групата.

exterior1_stitchstr
Джон пред имението Кенууд.

През 1964 г., две години след като се оженват, Синтия и Джон купуват Кенууд – имение с 22 спални в градчето Уейбридж, графство Съри. Новият дом на двойката бързо се превръща в любимо място на останалите членове на Бийтълс, на редица американски музиканти, както и на абсолютно непознати, които Джон е срещнал предишната вечер в някой лондонски клуб.

“Колкото по-успешни ставаха Бийтълс, толкова по-чужд за мен ставаше Джон”, – спомня си Синтия години по-късно.


Прочетете още… Трагичната история на неизвестния бийтълс Стюарт Сътклиф


И наистина – през повечето време в средата на 60-те Джон Ленън изнася турнета, снима филми или записва албуми. Той има всичко, за което може да мечтае човек, но е отегчен до смърт. Ленън вижда себе си като авангарден артист, а съпругата си Синтия като най-обикновена домакиня. Синтия от своя страна има подозрения, че Джон ú изневерява, но упорито си затваря очите за това.

Джон и Йоко в Ню Йорк през 1973 г.
Джон и Йоко в Ню Йорк през 1973 г.

В края на 60-те Джон Ленън се запознава с Йоко Оно и двамата започват любовна афера. Кризата между Джон и Синтия настъпва през февруари, 1968 г., когато Джон в пристъп на пиянско откровение признава, че е изневерявал на Синтия по време на брака им. През август, 1968 г. Йоко Оно открива, че е бременна и това окончателно слага

край на брака на Джон и Синтия

Опасявайки се от продължителен развод, Джон Ленън избира извънсъдебно споразумение. През 1970 г. той се съгласява да плати 100 хил. паунда на Синтия, както и да отстъпи попечителството върху сина им Джулиън. Разводът на Синтия и Джон провокира Пол Макартни да напише песента Hey Jude. След развода Синтия продължава да се вижда със старите си приятели, но страда от това, че никой от Бийтълс не поддържа връзка с нея.

След развода, Джон казва, че никога не е бил влюбен в нея. Както и че ако тя не е била забременяла със сина им Джулиън, той никога никога не би се оженил за нея. Бийтълсът също така казва, че Джулиън се е родил “след една бутилка уиски в събота вечер” – изказване, което бившата му съпруга ще нарече 

2733386700000578-3022203-Cynthia_and_her_son_Julian_pictured_together_in_2006_at_the_open-a-35_1427935435542
Синтия Ленън със сина си Джулиън.

“жестоко” и “нечовешко”

Самата Синтия на свой ред също твърди, че не би се омъжила за Джон Ленън, но признава, че той не е бил нито най-добрият, нито най-лошият съпруг.

Синтия не остава сама за дълго след развода си с Джон Ленън. През 1970 г. тя се омъжва за италианския хотелиер Роберто Басанини, с когото се развежда само три години по-късно. През 1976 г. се омъжва за Джон Туист, инженер от Ланкашир, с когото се развежда през 1983 г.

Бракът на Синтия с Джон Ленън очевидно се оказва залък, който следващите ú съпрузи трудно могат да преглътнат. Синтия се омъжва още веднъж, през 2002 г. за Ноел Чарлс, приятел на сина ú и бивш собственик на нощен клуб. Двамата живеят заедно до смъртта на Ноел през 2013 г.

Вижте още снимки на Джон и Синтия в галерията по-долу:

Отговор