Стюарт Сътклиф: Неизвестен бийтълс с трагична история

0
неизвестен бийтълс
Стюарт Сътклиф през 1961 г.

Името му едва ли говори нещо на някого. Но мнозина са чували, че е имало още един – останал неизвестен бийтълс. За него иде реч. Роден в Единбург, Шотландия през 1940 г. Стюарт Фъргюсън Виктор Сътклиф израства в Ливърпул, Англия.

Той проявява артистичните си наклонности от ранна възраст. Докато работи като боклукчия, Стюарт посещава Liverpool College of Art, където е смятан за един от най-талантливите художници в класа си. Работи най-вече в стила на абстрактния експресионизъм.

неизвестен бийтълс
Един неизвестен бийтълс – Стюарт Сътклиф пред една от своите картини.

В колежа Сътклиф среща Джон Ленън, който става негов съквартирант.

Сътклиф продава една от картините си

за крупната по онова време сума от 65 британски паунда и Джон Ленън го убеждава да инвестира парите в електрическа китара и да се присъедини към групата, която току-що е основал с приятелите си Пол Маккартни и Джордж Харисън. Годината е 1957-ма.

Името на групата вече е променяно няколко пъти. Когато Сътклиф се присъединява към нея, той заедно с Ленън решава да я кръсти Beetles, като намигване към Buddy Holly и The Crickets. В следващите месеци името е сменено със Silver Beetles, после със Silver Beatles и накрая остава само Beatles.

неизвестен бийтълс
Стюарт Сътклиф и Астрид Киршер – снимка от фотоавтомат в Хамбург.

Заедно с барабаниста Пийт Бест, Сътклиф и останалите от Beatles пътуват до Хамбург, където свирят в различни нощни клубове. В Германия този останал неизвестен бийтълс се влюбва във фотографката Астрид Киршер, която става негова годеница два месеца след като се запознават.

През 1961 г. Сътклиф напуска Beatles, за да се фокусира върху рисуването и живота си с Астрид. И така, макар да е записал името си в историята на една от най-великите групи на всички времена, реално остава единственият може би

неизвестен бийтълс

Той печели стипендия, с която да продължи обучението си под ръководството на скулптора Едуардо Паолоци. За нещастие артистичната кариера на Сътклиф свършва внезапно. На 10 април 1962 г. той внезапно напуска този свят, покосен от инсулт. Най-шокиращото е, че тогава той е едва на 21-годишна възраст.

Вижте малко известни снимки на Стюарт Сътклиф в галерията:

Вижте още как е изглеждала София през 1968 г., когато Бийтълс за малко не пяха у нас

Отговор