8 съвета как да направите вашата сутрин по-приятна

сутрин
Как да е по-приятно ставането сутрин? Photo credit: diastème (Sarah Giboni) / Foter.com / CC BY

Пренавиване на алармата по няколко пъти с по 5 минути, кисела физиономия, обвинения колко е нечестно да ставате всяка сутрин рано и самосъжаление колко сме изморени и колко много ни се спи… Край на това!

За съжаление, ако няма как да си поспиваме или да се излежаваме в леглото до обяд (с изключение на събота и неделя) единственото, което можем да направим в делничните сутрини е да променим отношението и навиците си при ставане. Lifebites.bg идва на помощ с няколко съвсем прости съветa как да заменим неприятното усещане от ранното събуждане и ставане с добро настроение, усмивка и много енергия!

Защото добрата сутрин вещае и добър ден!

Сутрин
Преди кафето пийте вода с лимонов сок. Photo credit: andreas.klodt / Foter.com / CC BY-NC-SA

Забравете за “само още 5 минути”

Навийте алармата си така, че хем да не е твърде рано, за да не можете да я пренавивате по няколко пъти, хем да не е прекалено късно, така че да се налага да бързате. Всеки сам за себе си може да прецени в колко точно часа трябва да “навие будилника”. Събудете се и съберете сили и воля да не подремвате повече.

Оставете си 15 мин. без телефон, компютър или телевизор

Въпреки че вероятно алармата ви ще изкънти именно от телефона, след като го вземете в ръка, не започвайте веднага да проверявате пощата, съобщенията или Фейсбука си. И без това целият ви ден ще бъде подчинен на “екраните”. Оставяйте 15 минути всяка сутрин само за себе си. Да се насладите на първите слънчеви лъчи, да дадете време на тялото и ума си да се събудят без стрес и допълнително стимулиране през екраните още от сутринта.

Започнете сутринта си с упражнения

Този съвет звучи изтъркано, и все пак хората, които го следват не са чак толкова много. Всъщност упражненията не е нужно да бъдат силови, изморителни или напрягащи. Достатъчно е просто да раздвижите всяка част от своето тяло. Добрата новина е, че можете да направите това още преди да сте станали от леглото – има хиляди упражнения в легнало положение.

Вземете душ

Няма нищо по-ободряващо, зареждащо и освежаващо от душа рано сутрин. Не мислете за това колко ви мързи да го направите, а за ефекта и приятното усещане, които идват след него. Особено, ако сте направили и няколко упражнения за раздвижване – със сигурност ще усетите освежителното действие на комбинацията от няколко упражнения за раздвижване и бърз душ за добър тонус.

сутрин
Закуската е част от добрата сутрин за много хора. Photo credit: supersum / Foter.com / CC BY-NC-SA

Станете правилно

Дори и да не ви се вярва изправянето от леглото не е без значение. Съществуват много лоши начини за ставане от леглото. Ето кой е перфектният вариант, който е най-добре да използвате:

търколете се на дясната страна на тялото си, след това се изправете до седнала позиция и чак след това се изправете на крака.

По този начин вие облекчавате напрежението в сърцето и гърба си, така че не пренебрегвайте този съвет!

Преди кафето, изпийте чаша вода с лимонов сок

Изстискайте малко лимон (около ¼) и добавете вода. Изпийте “коктейла” преди кафето си. Ползите от “лимонената вода“ са много. На първо място – задейства вашия метаболизъм, като гори мазнините и укрепва мускулите. Прочиства устната кухина и гърлото ви. И не на последно място дава ви мощен енергиен тласък! Моля любителите на кафето да не отхвърлят това предложение, преди да са го изпробвали!

Направете списък с целите си за през деня

Опитайте се да ги ограничите до 3. Това трябва да са най-важните задачки, които искате да свършите в този ден. Може да са неща като: да си направите обяд за работа от вкъщи, да отидете на преглед при лекар, който все отлагате или да отидете на йога, фитнес или танци.


Прочетете още… Нещата, които не можем да си позволим да отлагаме


Пуснете си любимо парче

За ползите от добрата музика може да се пише и говори много. Вместо да губим време да ви убеждаваме, че такива има, ще ви предложим да направите експеримент. Три поредни сутрини започвайте деня с любимо парче и ако имате време нахвърляйте кратка записка с впечатленията от утрото и настроението си. След това се върнете на стария режим “без музика” и направете същото. Сравнете мислите си и преценете дали да включите музиката в ежедневието си или при вас този модел няма да бъде работещ.


Вижте още… Нищо лично. Един от начините да бъдем щастливи

Отговор