Уникални снимки от България през първата половина на XX век

1
уникални снимки от България
1935 г., Църквата Св. София

Унгарският фотографски архив Fortepan е едно от онези уникални места в интернет, които приличат на заешката дупка от Алиса в Страната на чудесата. Колкото повече човек се спуска в него, толкова по-интересен става той. Единствената разлика е, че вместо лавици с книги, географски карти и картини, в него има десетки хиляди фотографии (по-точно 65169, в момента на писането на този текст), заснети от унгарски фотографи аматьори от края на XIX до края на XX век.

42196
Катедралата във Варна през 1937 г. Снимка: Fortepan

Снимките във Fortepan са с висока резолюция и са свободни за сваляне. Архивът се опитва да популяризира работата на непознати фотографи, както и да представи унгарския живот през XX-ти век по начин, който рядко присъства в официалните изложби и публикации.

Fortepan е дело на Андраш Тьорок, който е един от основателите на Унгарския дом на фотографията в Будапеща.

[Вижте още: Невероятни цветни снимки от България през 1932 г.]

32445
Цар Борис III като машинист на парен влак, заснет през 1937 г. Снимка: Fortepan

Контактите между Унгария и България започват още през Средновековието, но голямо преселение на нашенци към Родината на гулаша се наблюдава в края на XIX-ти, началото на XX-ти век, когато натам тръгват българските градинари.

Както се оказва, във Fortepan има

немалко фотографии от България, които са наистина уникални

По обясними причини преобладават снимките от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, които ще ви покажем в следващите седмици. На първо време обаче ви предлагаме да хвърлите едно око на някои уникални кадри от първата половина на XX-ти век в галерията по-долу.

Прекрасно е да се пътува във времето, нали?

1 КОМЕНТАР

  1. Снимките са прекрасни, но ако позволите една малка корекция:
    Снимка 27 вероятно е от врачанското село Очин дол, а не от плевенското Учин дол

Отговор