Брайън Адамс: Mузикантът, който обича фотографията

Брайън Адамс
Брайън Адамс е един от най-скъпо платените музиканти на всички времена.

Брайън Адамс е първият рок-музикант, с чието име се сблъсках още, когато бях съвсем малка. Но още тогава разбрах едно нещо – този човек е от големите! Колкото и малък да е бил музикалният ми опит и критерий тогава, аз с удоволствие слушах пленителните му балади и даже честичко си припявах заедно с касетофона, макар да не знаех нито една английска думичка.

Брайън Адамс е един от най-добре продаваните певци на всички времена. Повечето му песни се превръщат в безспорни хитове още със самото им излизане на бял свят и оглавяват най-престижните световни музикални класации. Част от най-големите му шедьоври са:

Брайън Адамс
Първият хонорар на Брайън Адамс е на стойност 1 долар!
  • Summer of `69
  • (Everything I Do) I Do It for You
  • Heaven
  • Please Forgive Me
  • Run to You
  • Here I Am
  • All For Love
  • Have You Ever Really Loved a Woman

И ако не се налагаше, не бих спряла да изреждам още и още… Но и без да го правя, съм сигурна, че всеки от вас сам може да допълни списъка с незабравими и зашеметяващи хитове на певеца.

Освен да пее, талантливият канадец се справя не по-зле и със свиренето на китара (и не само) и писането на красиви и докосващи душата текстове.

Отличен е с най-престижните награди

и номинации в света на музикалното изкуство. По време на своята кариера Брайън Адамс е продал над 65 млн. копия на свои албуми. Този, който издава през 1991 г. – (Everything I Do) I Do It for You се нарежда сред най-продаваните музикални албуми на всички времена. А текстът на едноименния хит от него Адамс успява да напише за по-малко от 1 час. На това му казвам аз истински талант!

През март 2011 г. артистът официално става част от Холивудската алея на славата, което е не само огромно признание за таланта му, но и голяма чест за всеки имал щастието да попадне там.

Това, което част от вас може би не знаят е, че Адамс има още един до преди 10-15 години скрит талант. Той се изявява и като доста успешен фотограф.

Заснел е някои от най-големите звезди

в света на шоубизнеса – певци, актьори, модели. Певецът-фотограф споделя, че започнал да се увлича по снимането съвсем случайно. В началото просто си правел фотоси с приятели. Постепенно щракането се превърнало в негова втора страст (след музиката) и в доста сериозно хоби. Почти втора професия.

Брайън Адамс
Освен гениален музикант Адамс се оказва и много талантлив фотограф.

Сред моделите му попадат: Мик Джагър, Род Стюарт, Стинг, Ейми Уайнхаус, Тина Търнър, Шаная Туейн, Селин Дион и много други. Творбите му са публикувани в някои от най-известните светски списания – от Vogue и Vanity Fair до GQ, Harper’s Bazaar и i-D. Една негова снимка – на Кралица Елизабет II, пък е превърната в канадска пощенска марка. Ликът на самия Брайън Адамс също е красил писмата и пратките на канадските граждани. Отново под формата на марка.

Брайън Адамс е роден в Кингстаун, Онтарио, Канада на 5 ноември 1959 г. Почти веднага след раждането му семейството започва да обикаля различни държави по света – първо Португалия, след това Австрия и накрая Израел. Но не като туристи. Те живеят на всяко от тези места за известно време, тъй като бащата на бъдещата рок легенда – Конрад Адамс работел като военен емисар за Канада.

Още като тийнейджър Брайън се запалва по музиката и започва да развива многото си таланти в тази сфера.

Работи като мияч на чинии

а с парите, които изкарва, си купува първата китара. Спестяванията на родителите му пък отиват за закупуването на огромно пиано. По-късно се научава да свири на хармоника и бас китара. Напуска училище на 16 години и се отдава на музиката. Свири с различни банди по клубове, барове и кафенета. И така лека-полека докато се превръща в знаменитостта, която успява да се задържи на музикалната сцена вече повече от 40 години.

Мик Джагър
Мик Джагър от “Ролинг Стоунс” е сред моделите на Адамс.

Звездата споделил преди известно време пред своите колеги и приятели от Ролинг Стоунс, че първият договор, който подписал през 1978 г. бил за хонорар на стойност от 1 долар. От компанията за която записвал тогава не искали да му платят нищо. Но той пък искал да свири. И така, за да има все пак някакъв договор той трябвало да има поне фиктивна сума, за която е сключен. Ами това е – 1 долар!

Брайън Адамс не остава безразличен и към проблемите на хората и животните. През годините се включва в множество благотворителни каузи и кампании в тяхна полза. Самият той основава фондацията The Bryan Adams Foundation през 2006 г., която се финансира почти изцяло от личните му приходи. Фондацията се грижи за предоставянето на възможности за обучение на деца от различни региони по целия свят.

Колкото до правата на животните –

Брайън Адамс е изключителен техен защитник

Става веган на 29-годишна възраст и през целия си живот е участвал в безброй каузи, призоваващи към хуманно отношение от страна на хората към животните. Сътрудничил е на много от най-известните природозащитни организации, сред които Greenpeace, PETA и др. През 2007 г. Брайън Адамс лично изпраща писмо до веригата ресторанти за бързо хранене KFC в Канада. Призовава ги да модернизират технологията си и начините, по които убиват пилетата, които използват. Така, че те да станат по-хуманни и по-поносими (доколкото е възможно да се каже това) за животните.

Брайън Адамс
Брайън Адамс става веган, когато е на 29 години.

В личен план рок музикантът има дългогодишна връзка със своята сътрудничка Алиша Грималди, от която има две дъщери – Мирабела Бъни и Лула.

Брайън Адамс зарадва българските си фенове с пост на кирилица във Фейсбук.
Брайън Адамс зарадва българските си фенове с пост на кирилица във Фейсбук.

Легендарният Брайън Адамс изнесе грандиозен концерт в София на 11 октомври 2016 г. Той бе част от турнето на звездата GET UP, което стартира през април същата година. Адамс отправи лично послание към българските си фенове в социалните мрежи. В официалната си Фейсбук страница рок звездата сподели публикация на кирилица, с която обяви концерта си у нас.


Вижте още: Ерос: Богът на италианската музика

Отговор