Изумителни портрети на ветерани от Втората световна война

0
Ветерани
Леон Лебовиц - Остин, Тексас

Ветерани от Втората световна война от целия свят, събрани в изумителна колекция.

През 2010-а, докато е в Русия за откриване на своя изложба, фотографът Саша Маслов заснема един портрет, който ще се превърне в основа на един от най-важните му проекти. Портретът е на руснака Пьотр Дмитриевич Кошкин, който служи по време на Втората световна война като авиомеханик от Червената армия.

Вдъхновен от портрета на Кошкин Маслов започва

4-годишен проект, наречен Veterans (Ветерани)

в който снима и интервюира хора, станали свидетели на Втората световна война и успели да я преживеят.

Кошкин
Портретът на Пьотр Дмитриевич Кошкин, който вдъхновява Саша Маслов за серията фотографии Veterans (Ветерани).

Сред моделите на Маслов са не само бивши войници, но също така медици, инженери, членове на различни съпротивителни движения, военопленници, оцелели от Холокоста, както и обикновени граждани, пострадали от войната. За да реализира проекта Veterans Маслов пътува в 25 страни и прави портрети на десетки ветерани в домовете им. Според Маслов именно интериорът, средата, в която са разположени моделите му говори много за начина, по който те са живели след края на войната.

Маслов
Саша Маслов

32-годишният Саша Маслов е роден в Украйна, но преди 7 години се мести в Ню Йорк. В основата на проекта му Veterans е желанието му да документира живота на едно отиващо си поколение – хората, преживели един от най-големите ужаси на XX век, които са на повече от 90 години и са “на финалната права на живота си”.

Вижте 45 портрети на ветерани от Втората световна война в галерията.

Вижте още: 20 неизвестни факта за Втората световна война

Отговор