Смехът – най-добрият приятел на ума и тялото

смехът
Смехът е здраве и щастие.

Спомняте ли си кога за последно се смяхте силно, неконтролируемо и от сърце? Все по-често забравяме да се смеем истински. Това, обаче, трябва да се промени! Смехът е едно от най-хубавите неща в живота ни и само от нас самите зависи да си го върнем обратно, независимо от стреса, проблемите и напрегнатото ежедневие, в които живеем.

Хуморът подобрява нашето настроение и ни прави по-позитивни. Усещането остава с нас дори след като престанем да се смеем.

Смехът помага както за здравето

на нашето тяло, така и за това на ума ни. Ето защо да се смеем е най-добрата терапия за всеки проблем. Вижте защо трябва да се смеем повече и за какво помага смеха според авторите на HelpGuide.

Елена Гледачева
Смехът – едно от най-хубавите неща, които можем да си причиним. Снимки: Елена Гледачева, модели: Илияна и Пресиян Илиеви
  • Смехът отпуска цялото тяло. Хубавият и искрен смях облекчава физическото напрежение и стреса, като оставя мускулите ви релаксирани до 45 минути след това.


  • Засилва имунната система. Той понижава нивата на хормоните на стреса и повишава тези на имунните клетки и антителата, които се борят с инфекциите. Това укрепва имунната система и ви прави по-устойчиви срещу вирусите и другите инфекциозни заболявания.

  • Ускорява освобождаването на ендорфин – естественият хормон на щастието в нашето тяло. Той ни кара да се чувстваме добре, а и спомага временно да се отървем от болки в тялото.


  • Предпазва сърцето, тъй като подобрява функцията на кръвните телца и увеличава кръвния поток. Това може да ви предпази от инфаркт или други проблеми, свързани със сърцето.

  • Смехът не допуска негативните емоции. Няма как да сте ядосани, гневни или тъжни докато се смеете.


  • Помага да се отпуснем и презаредим психически. Той потиска стреса и увеличава енергията ни, позволявайки ни да останем фокусирани и да постигаме повече.

  • Хуморът променя гледната точка. Ако успеем да погледнем с чувство за хумор на всяка ситуация – това би помогнало да избегнем драматизирането или чувството, че сме затънали в работа.

  • Смехът скрепява връзката с любимия. Когато се смеете и забавлявате заедно със своя партньор, това прави връзката ви по-силна, хубава и сплотена. Представете си само каква е разликата от това след тежък работен ден да те посрещне някой усмихнат и позитивен човек и това всяка вечер още на вратата да срещаш навъсената си и сърдита физиономия на половинката си.


Прочетете още: За ползите на една прегръдка

Отговор