Гушкането и ползите от него за здравето

гушкането
Гушкането е полезно за нас самите и за човека до нас.

Рекордът за най-много прегръдки дадени в рамките на една минута от един човек е 77. Той принадлежи на Кери Блекмор от Австралия.

За никого не е тайна, че гушкането ни кара да се чувстваме добре. Независимо дали обичате да го практикувате или не, има няколко важни причини “ЗА”, които трябва да знаете.

Освен приятно, гушкането е и много полезно

както за душевното, така и за физическото здраве на всеки човек. Също така е и еднакво ползотворно, както за нас самите, така и за връзката ни с човека до нас. Но не се тревожете ако сте “сингъл”. Изследванията показват, че качеството на гушкането е едно и също между партньори, приятели, бебета и дори домашни любимци или непознати на улицата (има множество такива кампании, дори и в България).

Вижте тези 6 научно подкрепени ползи от гушкането и започвайте бързо с него.

Прегръдка
Прегръдката може да каже толкова много неща.

Засилва имунната система

Знаем, че когато сме стресирани или напрегнати, имунната ни система отслабва и е много по-лесно да се разболеем и да хванем грип. Медицински проучвания доказват, че честите прегръдки предпазват от разболяване подложените на стрес хора. А ако все пак се разболеят, симптомите при тях са много по-леки и преминават по-лесно, според изследване публикувано в сп. Psychological Science.

От друго медицинско издание пък твърдят, че 45-минутен релаксиращ масаж би имал същото положително действие за нас, ако случайно нямаме с кого да се прегръщаме.

Подобрява сексуалния живот

 Знаем, че сексът е полезен за здравето по много и различни начини. Но ако прибавите и гушкането към него нещата стават още по-хубави. Проучване доказва, че двойките, които показват емоциите си след секс – гушкат се, говорят си, и се целуват са много по-задоволени от сексуалния си живот, спрямо тези, които не го правят.

Понижава кръвното налягане

Честите прегръдки се свързват с повишаване нивата на окситоцин. Окситоцинът понижава кръвното налягане и помага на сърцето да е във форма. Високото кръвно налягане е проблем който засяга все по-голям брой хора, но ние можем да се погрижим за неговата профилактика като просто се гушкаме. Супер, а?

гушкането
Човек е по-спокоен, когато докосва някой, който харесва и обича.

Понижава нивото на кортизола (хормона на стреса)

 По време на проучване проведено в Уисконския университет казали изненадващо на момиче, че трябва да изнесе реч пред непознати и да реши няколко трудни математически задачи. Нивото на кортизол на момичето скочило до краен предел. След това всяко изследвано момиче получавало прегръдка от майка си, телефонно обаждане от майка си или гледало “неутрално емоционално” видео.
Оказало се, че момичетата, които получавали прегръдка от майките си били с много по-понижено ниво на кортизол, спрямо тези, които са гледали видео, в което няма емоционален заряд.

Съхранява връзката с партньора

 Колкото повече се гушкаме с човека до нас, толкова по-силна става връзката помежду ни. Изследване, свързано с щастието при съвместния живот сочи, че в 94% от случаите на успешни и здрави връзки, партньорите прекарват доста време близо един до друг и се прегръщат много – съзнателно и докато спят.

Помага да се изправим срещу страховете си

 В проучване казали на доброволките, че има шанс да изпаднат в шок. При това съобщение нивата на безпокойство при жените значително се повишили. Но страхът им се понижил в момента, в който хванали за ръка мъжете, участници в същия експеримент. Но когато хванали за ръка собствените си съпрузи уплахата почти изчезнала.

Науката потвърждава, че гушкането може да ни бъде от голяма полза и може да подобри качеството ни на живот. Освен това, то е начин да общуваме с другите хора невербално и ни прави щастливи. Сега прегърнете човека до вас и се наслаждавайте на гушкането!

Вижте още: Капанът на еднопосочната любов

Отговор