15 непоказвани фотографии на Стив Джобс

0

Фотографският албум Revolution in Silicon Valley 1985-2000 е уникално свидетелство за брилянтните инженери, предприемачи и венчър капиталисти, които през 80-те и 90-те години на миналия век построиха съвременния свят такъв, какъвто го познаваме. Снимките в него са дело на американския фотограф Дъг Менуез, който получава безпрецедентен достъп до Стив Джобс, в ранните години на кариерата му, а впоследствие и до много други ключови фигури от света на информационните технологии. Менуез започва работа върху поредицата снимки точно преди тридесет години.

iztilOd7
Дъг Менуез

“През 1985 г. се завърнах в Сан Франциско след като отразих ужасяващия глад и конфликта в Етиопия за сп. Newsweek и започнах да се оглеждам за по-позитивна история. Забелязах, че в близката Силициева долина експлозия от иновации захранваше дигиталната революция, която по-късно щеше да промени живота на всички нас. Въпреки, че технологията сама по себе си не беше интересна за мен, хората създаващи всички тези устройства бяха интригуваща мистерия”, казва Менуез.

През същата година Стив Джобс е изритан от Apple

след вътрешен преврат, организиран от тогавашния главен изпълнителен директор на компанията Джон Скъли. Джобс обявява създаването на компанията NeXT, чиято цел е построяване на суперкомпютър, който да предизвика революция в образованието. Дъг Менуез разбира, че е намерил своята история и се свързва с Джобс посредством приятели. Менуез получава безпрецедентен достъп не само до Джобс, но и до колегите му, като заснема поредица от фотографии за сп. LIFE от разработката на компютъра NeXT.

Представяме ви 15 никога непоказвани преди фотографии от Revolution in Silicon Valley 1985-2000, които разкриват интимни моменти от живота на Стив Джобс.

Стив Джобс
Обясняващият Стив.

1986 г. – Стив Джобс обяснява на свои колеги как технологията се развива на 10-годишни цикли. Джобс се надява да яхне вълната на следващия цикъл с помощта на създадения от него компютър NeXT, който трябва да предизвика революция в университетското образование. Компютърът NeXT се ражда като един вид отмъщение след като Джобс е уволнен от Apple след преврат, организиран и ръководен от тогавашния главен изпълнителен директор на компанията Джон Скъли.

Стив Джобс
Стратегът Джобс.

1986 г. – Стив Джобс описва стратегиите на работа по време на среща на компанията в курорта Сонома, Калифорния.

Стив Джобс
Бъдещата фабрика.

1986 г. – Стив Джобс е изключителен шоумен, който разбира силата на ефектните събития, като този работен обяд в бъдещата фабрика за производстно на компютрите NeXT. Предприемачът Рос Перо е толкова впечатлен от него, че инвестира над $20 млн. в NeXT. По-късно Перо ще признае, че това е най-голямата грешка, която е правил някога.

Стив Джобс
1987 г.

Стив Джобс през 1987 г.

Сюзан Каре
Сюзан Каре слуша Джобс.

1987 г. – Сюзан Каре слуша Стив Джобс докато той обяснява задачите пред които е изправена Америка. Каре е част от екипа на Mac и проектира иконите и потребителския интерфейс на компанията. Тя става съосновател и креативен директор на NeXT. По-късно тя създава иконите за много операционни системи, сред които Windows и OS/2 на IBM.

Стив Джобс
Драматичен момент.

1987 г. – Стив Джоб в драматичен момент, докато разглежда анодизираната повърхност на компютъра NeXT. Джобс е безмилостен с екипа си, защото разбира залога и знае, че всяко едно от хилядите му решения ще предопредели успеха или провала на проекта.

Стив Джобс
Винаги неспокоен.

1987 г. – Стив Джобс е винаги неспокоен. Той обикновено е свръхфокусиран върху задачата върху която работи в момента и затова е малко изненадващо да го видим да подритва плажна топка по време на пикник на компанията.

Стив Джобс
Списък със задачи.

1987 г. – Списък с неща за вършене, приготвен от Стив Джобс за екипа му по време но проектирането на компютъра NeXT.

Стив Джобс
Смях.

 1987 г. – Стив Джобс и заместничката му Сюзан Барнс реагират на шега разказана от техен служител след посещение на новостроящата се фабрика на NeXt във Фримонт, Калифорния.

Стив Джобс
Ораторът Джобс.

1988 г. – Стив Джобс изнася реч, за да вдъхнови служителите си, като не пропуска да спомене за готвеното отмъщение срещу Apple и Джон Скъли.

Nintendo Game Boy
Ранна версия на Nintendo Game Boy

1991 г. – Съоснователят на Apple Стив Возняк (в средата) и директорът на компанията Джон Скъли (вдясно) разглеждат ранна версия на играта Nintendo Game Boy. Мениджмънтът на Apple е изненадан да разбере, че противно на ограниченото мислене, популярно на Уолстрийт, Nintendo има стогодишен бизнес план за развитието си.

Дона Огюст
Дона Огюст

1992 г. – Дона Огюст, главен инженерен мениджър на Apple координира развитието на персоналния дигитален асистент (PDA) Newton.

Кийт Ямашита
Кийт Ямашита

1992 г. – Кийт Ямашита празнува с екипа на Newton след успешно представяне на проекта.

криза
Критичен момент.

1993 г. – Майкъл Чао, Назила Аласти и Сюзън Шуман, които са част от тима за разработката на персоналния асистент Newton откриват преди брифинг за пресата, че много от устройствата, които са донесли за демонстрация, не работят. Междувременно стотици германски журналисти се наливат с безплатна бира отвън и скандират “Нютън, Нютън!”.

бебе на работа
С бебето на работа.

1993 г. – Програмистката от Apple Сара Кларк идва на работа с бебето си в продължение на две години, докато работи върху персоналния асистент Newton. Тя просто дръпва завесата пред работното си място и така колегите й знаят, че тя кърми или приспива бебето.

Вижте още от фотографския албум Revolution in Silicon Valley 1985-2000 на официалния му сайт.

Още по темата…

Стив Джобс – биография в картинки

Отговор