Пътеводител на галактическия стопаджия

1
Пътеводител на галактическия стопаджия от Дъглас Адамс
Пътеводител на галактическия стопаджия от Дъглас Адамс

Никога не сте чели Пътеводител на галактическия стопаджия? Или е било твърде отдавна и вече не си спомняте почти нищо от тази книга…?

На света има две истински книги. Библията и Пътеводителят.

Дори да изшмъркаш всичката кока от кокаиновите плантации в Колумбия и да приемеш цялото ЛСД на света, никога, ама никога – никога няма да успееш да напишеш и четвърт от Пътеводителя!

… когато прочетох първата част на Пътеводител на галактическия стопаджия* бях потресен!

Никога през живота си не се бях смял така!

Абсолютно моментално тя се превърна във важна част от мен. Заради непрестанния карнавал от чувства, мисли, случки, събития и герои, които се въртят там…

Заради крайно нелепото унищожение на Земята.

И заради нефелния консерватор-традиционалист Артър Дент.

Заради Вогоните. И разбира се – заради личния ми любимец Форд Префект.

И ако в Библията е Словото Господне към хората, в Пътеводителя се осмиват всички човешки пороци, завоалирани под дебел пласт неразбираем за много хора английски хумор!

Да, Пътеводителят е смешен. Но… прочетеш ли го внимателно още веднъж, ще видиш, че написаните смешки са всъщност една много умела игра на думи и безпощадно бичуващи препратки към нашето настояще! Към нашите живот, порядки и догми. Към обществото.

(Имайте предвид, че Пътеводителят е “изникнал като проект” в главата на Дъглас Адамс в момент на крайно отчаяние (и алкохолно опиянение в една ливада недалеч от Инсбрук, Австрия) от заобикалящата среда и хората, и порядките изобщо…)

Пътеводител на галактическия стопаджия
Пътеводител на галактическия стопаджия

Бяха нужни още доста години, докато излязат от печат всички части, за да “сглобя” картинката в главата си. Когато прочетох всички части, се почувствах свободен. Защото узнах, че всичко, което е трябвало да бъде казано за човешкия род, вече е казано и едва ли някой може по-добре да опише всичко.

Казано по съвършен начин!

Всички недъзи человечески, всички страхове, желания, стремежи, мисли, искания… бяха в тази книга. Завоалирани майсторски от Дъглас Адамс.

Никой друг не е в състояние да опише човека като същество по-добре от Адамс в тази негова книга.

Пътеводителят стана част от живота ми, защото предлага прекалено нестандартен, шарен и весел поглед на нещата. Такива, каквито почти никой не си позволява да предложи. И не защото не може да измисли подобно нещо, а защото го е страх. От всичко – от обществото, от критиката, от нормалността. Хората са в плен на ординарността, еднообразието, догмите, клюките, низкият език, жълтата преса, и лицемерието.

… и освен това, Пътеводителят превъзхожда по-стария и по-традиционен труд в две отношения. Първо той е малко по-евтин и второ – на корицата му с големи приветливи букви са изписани думите БЕЗ ПАНИКА.


* Пътеводител на галактическия стопаджия е научно-фантастична комедийна поредица, създадена от Дъглас Адамс.


Вижте още: Най-добри първи изречения на книги

1 КОМЕНТАР

Отговор