Кучешки номера във военни времена

0
Тито
Йосип Броз Тито с любимата си немска овчарка.

На 9 юни 1943 г. Йосип Броз Тито, бъдещият диктатор на Югославия, за малко не е убит по време на Операция Шварц, известна още като Битката на СутиескаТова е една от най-съществените офанзиви срещу ръководените от него партизани на територията на Черна гора и Босна и Херцеговина в хода на Втората световна война.

По време на Операция Шварц Тито е ранен от осколка от снаряд. Но е спасен от кучето си Лукс, порода немска овчарка, което поема по-голямата част от взрива. След този случай Тито ще остане

привързан към немските овчарки до края на живота си

[Кучета полицаи са любимите герои на колегите си]

кучешки номера
Раненият Тито с Иван Рибар (1943).

Ето ви и една друга история с немска овчарка в Югославия, но от времето на Студената война.

Българите са прочути с историческата си неприязън към сърбите. Ето защо едва ли е изненада, че след разрива в отношенията между Тито и Сталин през 1948 г., България недвусмислено застава на страната на СССР. Това води до рязко влошаване на българо-югославските отношения и затягане на контрола по границата между двете страни. В края на 1949 г. международната преса съобщава за един прелюбопитен случай с главен герой сръбско гранично куче. Днес той

звучи като първоаприлска шега

Същата година граничари от западната ни съседка се сдобиват с мъжка немска овчарка в разцвета на силите си. С нея се надяват да опазят по-добре югославско-българската граница при гранично контролно-пропускателния пункт Рибарци, общ. Босилеград.

кучешки номера
Случаят със сръбската немска овчарка е широко отразен в западната преса.

Но както се оказва, Третият закон на Нютон (Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие) важи не само в класическата механика, но и в любовта.

Българските граничари надхитрят югославските си колеги

с помощта на млада женска немска овчарка

която пробужда любовни чувства в югославското гранично куче. Копнежът по любимата взима превес над чувството за дълг на овчарката и тя преминава на българска територия, за да се срещне с четирикраката си възлюбена.

Така югославското куче е заловено от българските граничари, които пъхват купчина листовки с антиюгославска пропаганда под каишката му и го пускат обратно. Разбира се, югославските граничари не са очаровани ни най-малко от шегата на българските си колеги. Пропагандата е изгорена, а немската овчарка пенсионирана и изпратена в приют за кучета.

Вижте още как едно граничарско куче вкара България и Гърция в няколкодневна война през 1925 г.

Отговор