Ани – великият арменски град, който днес е призрак

Някога той е наброявал 200 хил. души, но днес е напълно изоставен от столетия

0
Ани - Армения

Някои го наричат Града на 1001-та църкви, други Града на 40-те врати. Това са две от прозвищата на изоставения средновековен арменски град Ани, който е построен на самотно плато, на 45 км от Карс, днешна Турция. 

Основан преди повече от 1600 години,

Ани е разположен на различни търговски пътища

и множеството му религиозни сгради, дворци и крепости са били едни от най-напредничавите технически и артистични структури в света навремето. Но в резултат на нашествията на вандали, крадци, турци, природата и не чак толкова добри реставратори и археолози, градът днес е бледа сянка на миналото си величие.

the-church-of-the-redeemer-surb-prkich-source-640x484
Църквата на Светия Изкупител е един от многото християнски храмове в Ани.

В началото на IX век Ани е столица на древното арменско кралство Багратуни. В годините на разцвета си наброява 200 хил. жители, като конкурира градове като Багдад, Дамаск и Константинопол. През 1236 г.

Ани е опустошен от монголите

а през 1319 г. е разрушен до основи от земетресение. След това постепенно запада и в началото на XVII век е напълно изоставен и забравен. Градът, както се случва и с уникални паметници на културата като невероятния храмов комплекс А нгкор Ват например, е преоткрит през XIX век. Тогава за малко отново изживява своя звезден миг… за да бъде откъснат от останалия свят по време на Първата световна война. А последвалият геноцид над арменците превръща района около него в празна, милитализирана ничия земя.

texier4
Гравюра от 1842, изобразяваща крепостните стени на Ани.

Днес Ани е един от най-популярните символи на културното и религиозно наследство на Армения. Според канадския политически анализатор от арменски произход Размик Паносян, градът със своите крепости и храмове е един от най-големите символи на бившето величие на Армения и

повод за гордост за всеки арменец

по света. Сградите в Ани са построени от блокове вулканичен базалт, добит недалеч от града. Предимството на тази скала е, че е лесна за обработка, а цветовете ú варират от розово-червено до черно.

damaged-frescoes-of-the-church-of-st-gregory-of-tigran-honents-source-640x480
Стенописи във вътрешността на църквата Св. Георги.

Множеството християнски църкви на града са особено красиви, въпреки че повечето от тях са в руини. Те са свидетелства за богатата културна история и разнородни исторически и религиозни влияния в града. Организацията World Monuments Fund включва това невероятно място в списъка си на

100 най-застрашени от изчезване места

през 1996, 1998 и 2000 г. През май 2016 г. организацията обяви, че е започнала консервационни дейности върху Църквата на Светия Изкупител в града в сътрудничество с турското министерство на културата.

Прочетете още… защо природата ни, закриляна от ЮНЕСКО е в риск днес.

Вижте още снимки от този величествен едно време град в галерията по-долу.

Отговор