Сърцето: 15 храни, които се грижат за него

0
полезно за сърцето
Кои храни и напитки са особено полезни за сърцето?

Сърцето. Един от най-важните органи в тялото ни, за който обаче сякаш се грижим най-малко. Или поне не се замисляме, докато не възникне проблем. Постоянно затрудняваме работата му – със стрес, безпокойства, нездравословно хранене. В резултат, повишават се нивата на холестерола и знаете – сърцето не работи оптимално.

Разбира се, всички искаме да живеем по-дълго, с по-добро качество и по възможност да не ни се случват неприятности от рода на сърдечния инфаркт например. Ето защо решихме да споделим с вас 15-те храни, които според Bright Side

намаляват риска от сърдечен инфаркт и
подобряват работата на сърцето

Със сигурност познавате добре част от тях в това им качество, а други може направо да ви изненадат.

РИБА

риба сьомга храни за сърцето
По-мазните риби са по-полезни.

Сьомга, скумрия, херинга, треска… Всички те намаляват риска от аритмия и атеросклероза, а комбинацията от различни вещества в рибата подпомагат доброто усвояване на калция в организма за здрави кости. С рибното меню освен това може да си осигурим много витамини (А, D, E, B1, B2, B12, PP) и минерали (цинк, селен, желязо), както и безценните омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Изобщо, рибата върши много добрини за нас, особено ако е по-мазна. Затова е добре да присъства на масата ни поне 2-3 пъти седмично.

ОВЕС

овес полезно за сърцето
Овесът е първата житна култура, която хората се научили да отглеждат.

Човечеството познава овеса като храна от 7-о хилядолетие пр.Хр. Точно това е и първата житна култура, която хората се научили да култивират. Знае се, че е присъствал в менюто на древните китайци, а древните гърци “изобретили” кашата.

Овесът е богат на фибри, които помагат в борбата с “лошия” холестерол и подобряват храносмилането. А най-здравословен е необработеният овес, разбира се.

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

горски плодове полезно за сърцето
Горските плодове съдържат повече витамин С от портокалите.

Понижават кръвното налягане и разширяват кръвоносните съдове. Съдържат фибри, фолат (или витамин В9), калий, антиоксиданти. Богати са и на витамин С – повече, отколкото има в портокалите. Освен това имат малко калории и ниско съдържание на захари. Съдържат още витамин Е и способстват за по-добро зрение.

Индианците например използват различни видове горски плодове за лечение на всякакви проблеми, като дихателни заболявания с тежка кашлица например.

ЧЕРЕН ШОКОЛАД (поне 60-70% съдържание на какао)

тъмен черен шоколад
Колкото повече какао в шоколада, толкова по-добре.

Сладко-горчивото изкушение помага за нормализиране на кръвното налягане, има противовъзпалителен ефект и способства за правилното кръвосъсирване. И освен това, увеличава производството на хормона на щастието – серотонин, с което намалява стреса и успокоява нервната система.

Още нещо важно – какаото (основният компонент на черния шоколад) се бори и срещу намаляване на паметта. Подобрява състоянието на кожата и я предпазва от ултравиолетовите лъчи.

Вижте още за историята на шоколада

ЯДКИ

ядки полезно за сърцето
Древните гърци ползвали лешниците като средство за лечение на оплешивяване.

Съдържат протеинови фибри, които са изключително полезни за сърцето. Имат и витамин Е в състава си, който способства за намаляването на нивата на “лошия” холестерол. Знае се, че древните гърци вярвали в лечебните свойства на ядките. Лешниците например според тях лекували кашлица и оплешивяване.

Бадемите пък са толкова богати на витамин Е, че могат да бъдат съхранявани в хладилник цели 2 години. Кестените от своя страна (въпреки че те всъщност са плод, а не ядка – бел. авт.) съдържат много витамин С – около 20% от собственото им тегло.

ЗЕХТИН

зехтин полезно за сърцето
След първото студено пресоване на маслината се получава зехтин, в който всички полезни съставки са запазени.

Най-полезен е т.нар. зехтин Extra virgin. Или този, който се получава след първото студено пресоване на маслините. В него са съхранени всички полезни свойства и има до около 1% киселинност. Консумацията на само няколко лъжици такъв зехтин дневно понижава “лошия” холестерол и кръвната захар в организма.

Зехтинът е богат на олеинова киселина, която способства понижаването на кръвното налягане. Вярва се също така, че има успешно действие в борбата с различни видове ракови заболявания – на гърдата, простатата, храносмилателния тракт.

ЧЕРВЕНО ВИНО

червено вино за сърцето
Изключително богато на антиоксиданти, червеното вино трябва да се консумира, но в умерени количества.

Неслучайно някои го наричат “напитката на боговете”. Червеното вино намалява отлаганията в кръвоносните съдове, способства за детоксикация на организма и намаляване на телесното тегло.

Смята се, че намалява риска от деменция и рак на простатата. Учените са установили освен това, че много от веществата, които се съдържат в червеното вино, могат да удължат живота с до 60%. Важно е обаче да не се забравя, че трябва да се консумира умерено – без да се прекалява.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

зелен чай полезно за сърцето
Чаят е втората най-консумирана течност в света след водата.

Много може да се пише за чая изобщо – една от най-полезните напитки и втората най-консумирана в световен мащаб след водата.

Биоактивните вещества, които се съдържат в чая, са доказано полезни за доброто здраве. Антиоксидантите имат силни свойства за унищожаване на вредните радикали в организма. С помощта на зеления чай мозъкът функционира по-добре. Освен това засилва работата на метаболизма в посока изгаряне на мазнини и така подпомага отслабването. Тази напитка може да намали риска от развиването на различни видове рак. Понижава и вероятността от развиване на болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Само една чаша на ден спира формирането на нови холестеролни плаки.

БРОКОЛИ И СПАНАК

броколи полезно за сърцето
Броколите са известни като средство в превенцията на рака.

В тези продукти се съдържат множество витамини, минерали и антиоксиданти. Нормализират кръвното налягане, подобряват работата на сърцето. Освен това са богат източник на фибри.

Броколите имат множество медицински полезни действия. Имат доказани успехи в превенцията на някои видове рак, за подобряване работата на храносмилателния тракт, детоксикация на тялото, защита на кожата, подобряване на зрението, силно средство са и срещу алергични реакции. Оприличават ги още на витаминна инжекция – пълна с множество витамини и минерали.

спанак храни за сърцето
Неслучайно морякът Попай става силен, след като си поеме дозата спанак.

Спанакът е богат на манган, калий, магнезий, желязо, калций, както и витамините А, С, В6 и други. Подобрява зрението, стабилизира кръвното налягане, тонизира мускулатурата.

АВОКАДО

авокадо полезно за сърцето
Авокадото е плод.

Този изключително хранителен плод понижава нивата на лошия холестерол. Богат е на полезни мазнини.

Съдържа дълъг списък от витамини, сред които С, В5, В6, Е, К и т.н. Заедно със съдържащите се в авокадото фибри, всички те вършат чудеса при намаляването на теглото, кръвната захар, както и за засилване на други процеси, способстващи по-доброто здравословно състояние.

НАР

нар храни за сърцето
Нарът пази зъбите.

И този плод е изключително богат на антиоксиданти. Подпомага понижаването на кръвното налягане, нормализира кръвообращението и повишава хемоглобина.

Изненадващо или не, нарът има и определени антибактериални свойства, които помагат да се намали зъбната плака и оттам действа като превенция срещу заболявания на устната кухина.

КАНЕЛА

канела полезно за сърцето
Канелата е сред най-полезните изследвани подправки.

Тази подправка има благоприятно действие срещу различни сърдечни заболявания и атеросклероза. Освен това подсилва метаболизма и подпомага всяка диета за намаляване на теглото.

Канелата е много наситена с антиоксиданти и печели съревнованието с други 26 богати на такива вещества подправки. Бие дори чесъна в това отношение. Има силно действие за намаляване на кръвната захар и оттам – в борбата с диабета.

ДИНЯ

диня храни сърцето
Динята предпазва от силна мускулна треска.

Този плод има особено важна роля за доброто състояние на съдовете. Стабилизира нивото на холестерола и съдържа антиоксиданти (разбира се). Хидратира организма, което е изключително важно за доброто функциониране на всички органи и системи.

Динята е много полезна и за кожата и косата. Препоръчително е да се пие сок от диня непосредствено преди тежки физически натоварвания. По този начин на следващия ден мускулната треска няма да е много силна.

ЧЕСЪН

чесън полезно за сърцето
Чесънът е натурален антибиотик.

За чесъна не е нужно да се говори много – всички знаем колко полезни свойства има. И все пак, да повторим онези от тях, които имат най-голяма важност за здравето на сърцето.

Чесънът действа съдоразширяващо, понижава кръвното налягане, облекчава вазоконстрикцията (свиване и намаляване просвета на съдовете) и предпазва от формирането на атеросклерозни плаки. Освен това подобрява храносмилането, особено работата на червата. Богат е на селен, витамин С, кверцетин (биофлавоноидът с най-високо антиалергично действие). Изобщо, трябва да се яде чесън – много чесън!

ЯБЪЛКИ И КРУШИ

ябълки круши полезно за сърцето
Ябълка на ден и докторът е надалеч.

Тези плодове са особено богати на фибри, които със сигурност могат само да са полезни за работата на сърцето. Нормализират циркулацията на кръвта и освен това са по-евтината и достъпна алтернатива на нара.

С помощта на ябълките ще имате здрави и бели зъби. Защото когато отхапвате и дъвчете ябълка, се произвежда слюнка, която намалява гнилостните процеси върху зъбите. И в допълнение – намалява нивата на бактериите в устата.

Крушите пък подсилват имунната система, действат превантивно срещу остеопороза, влияят добре върху работата на храносмилателната система и дават енергия на организма.


Вижте още какво съветва Петър Дънов да ядем във всеки ден от седмицата

Отговор