Жената, която надушва болестта на Паркинсон

Паркинсон
Британката Джой Милн надушва болестта на Паркинсон.

Британски учени са на път да направят революция в диагностицирането на едно изключително неприятно заболяване – това на Паркинсон. Причината е една жена, която успешно надушва болестта.

Тя се казва Джой Милн и е от Пърт, градче в източната част на Шотландия. В средата на тази година загубила 65-годишния си съпруг Лес. Той бил консултант-анестезиолог, борил се с болестта в продължение на 20 години, преди тя да го победи окончателно.

Паркинсон
Джой Милн със съпруга си Лес.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно

заболяване на мозъка, за което няма открито лечение

Среща се главно при хора между 50 и 60-годишна възраст, макар все по-често да се открива и при значително по-млади пациенти. Към днешна дата болестта се открива по метода, по който самият д-р Паркинсон я е описал през далечната 1817 г. – чрез наблюдение на хората и техните симптоми. Но диагнозата се поставя сравнително късно, тъй като първите симптоми се появяват едва, когато голяма част от съответните неврони вече са дегенерирали. Няма и специфичен тест.

Ето защо тази жена – Джой Милн, в момента представлява особен интерес за учените.

Паркинсон
Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване на мозъка.

Джой забелязала определена промяна в съпруга си цели 6 години, преди да бъде диагностициран с Паркинсон (диагнозата е поставена на 45-годишна възраст):

Постепенно мирисът му се промени. Трудно ми е да опиша как точно, но се появи една тънка нотка на мускус“.

В този момент на жената и през ум не ѝ минавало, че този мирис може да има някаква връзка с болестта. Дала си сметка за това за първи път години по-късно, когато се присъединила към благотворителна организация в помощ на пациенти със същото заболяване. Забелязала, че всички диагностицирани имали подобен мирис.

Учените решили да я тестват

Подбрали група от 12 души – 6 с поставена диагноза и 6 здрави. Дали им еднакви тениски, които те носили в продължение на ден. След това ги описали надлежно и ги предоставили на Джой. Тя подушила всички тениски и познала в цели 11 от 12-те случая дали са носени от пациенти или не. Всъщност, разпознала безпогрешно всички 6 пациенти, а за 1 една от контролните тениски предположила, че също е на човек със заболяването. За този човек учените нямали съмнение, че не е пациент. Но ето, че осем месеца след теста, мъжът се свързал отново с екипа и ги информирал, че току-що е бил диагностициран с Паркинсон. Това означава, че Джой познала не 11 от 12, а реално 12 от 12! Изследователите били изумени!

Паркинсон
Болестта на Паркинсон се открива най-често при пациенти между 50 и 60 годишна възраст.

В момента се провеждат сериозни и задълбочени проучвания на този феномен. Учените вече предполагат, че пациентите с Паркинсон отделят определен аромат по кожата си. Опитват се да го идентифицират точно, да изолират молекулната му структура, а на тази база впоследствие да разработят тест за ранно диагностициране.

Това откритие може да промени живота на милиони пациенти с Паркинсон по света

Ще даде възможност за по-ранно определяне на лечебните схеми и за наблюдение на развитието на болестта от по-ранен етап.


Четете още: Ще разкрие ли НАСА причината за Алцхаймер

СПОДЕЛИ
Предишна статияКокаиновата истерия в САЩ на страниците на списанията
Следваща статия30 малки неща, които изяждат ценното ни време
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор