Жената, която надушва болестта на Паркинсон

0
Паркинсон
Британката Джой Милн надушва болестта на Паркинсон.

Британски учени са на път да направят революция в диагностицирането на едно изключително неприятно заболяване – това на Паркинсон. Причината е една жена, която успешно надушва болестта.

Тя се казва Джой Милн и е от Пърт, градче в източната част на Шотландия. В средата на тази година загубила 65-годишния си съпруг Лес. Той бил консултант-анестезиолог, борил се с болестта в продължение на 20 години, преди тя да го победи окончателно.

Паркинсон
Джой Милн със съпруга си Лес.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно

заболяване на мозъка, за което няма открито лечение

Среща се главно при хора между 50 и 60-годишна възраст, макар все по-често да се открива и при значително по-млади пациенти. Към днешна дата болестта се открива по метода, по който самият д-р Паркинсон я е описал през далечната 1817 г. – чрез наблюдение на хората и техните симптоми. Но диагнозата се поставя сравнително късно, тъй като първите симптоми се появяват едва, когато голяма част от съответните неврони вече са дегенерирали. Няма и специфичен тест.

Ето защо тази жена – Джой Милн, в момента представлява особен интерес за учените.

Паркинсон
Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване на мозъка.

Джой забелязала определена промяна в съпруга си цели 6 години, преди да бъде диагностициран с Паркинсон (диагнозата е поставена на 45-годишна възраст):

Постепенно мирисът му се промени. Трудно ми е да опиша как точно, но се появи една тънка нотка на мускус“.

В този момент на жената и през ум не ѝ минавало, че този мирис може да има някаква връзка с болестта. Дала си сметка за това за първи път години по-късно, когато се присъединила към благотворителна организация в помощ на пациенти със същото заболяване. Забелязала, че всички диагностицирани имали подобен мирис.

Учените решили да я тестват

Подбрали група от 12 души – 6 с поставена диагноза и 6 здрави. Дали им еднакви тениски, които те носили в продължение на ден. След това ги описали надлежно и ги предоставили на Джой. Тя подушила всички тениски и познала в цели 11 от 12-те случая дали са носени от пациенти или не. Всъщност, разпознала безпогрешно всички 6 пациенти, а за 1 една от контролните тениски предположила, че също е на човек със заболяването. За този човек учените нямали съмнение, че не е пациент. Но ето, че осем месеца след теста, мъжът се свързал отново с екипа и ги информирал, че току-що е бил диагностициран с Паркинсон. Това означава, че Джой познала не 11 от 12, а реално 12 от 12! Изследователите били изумени!

Паркинсон
Болестта на Паркинсон се открива най-често при пациенти между 50 и 60 годишна възраст.

В момента се провеждат сериозни и задълбочени проучвания на този феномен. Учените вече предполагат, че пациентите с Паркинсон отделят определен аромат по кожата си. Опитват се да го идентифицират точно, да изолират молекулната му структура, а на тази база впоследствие да разработят тест за ранно диагностициране.

Това откритие може да промени живота на милиони пациенти с Паркинсон по света

Ще даде възможност за по-ранно определяне на лечебните схеми и за наблюдение на развитието на болестта от по-ранен етап.


Четете още: Ще разкрие ли НАСА причината за Алцхаймер

Отговор