9 неща, които психически силните хора правят

0
Снимка: Anne Worner via Foter.com / CC BY

Психическата сила е като всяко друго умение и за развиването ú се изисква време и търпение. Това твърди в книгата си “13 Things Mentally Strong People Don’t Do” американският психотерапевт и лицензиран социален работник Ейми Морин.

Lifebites.bg ви предлага да видите кои според нея са деветте неща, които психически силните хора правят всеки ден.

Ейми Морин
Ейми Морин
1. Следят емоциите си

Хората често смятат, че психически силните хора потискат емоциите си, казва Морин, но всъщност те са доста наясно с тях.

“Те следят емоциите си през деня и разпознават как чувствата им влияят върху мислите и поведението им”, обяснява тя – “Понякога те знаят, че за да постигнат най-големия си потенциал се изисква да действат по начин, различен от този по който се чувстват.”

2. Практикуват реалистичен оптимизъм

Да имаш позитивен светоглед през цялото време е невъзможно, но прекалената негативност е непродуктивна.

“Психически силните хора разбират, че техните мисли не винаги са истина и те се опитват да коригират негативността си”, казва Морин – “Те заменят прекалено негативните мисли с по-реалистичен вътрешен монолог.”

3. Решават проблеми

Просто казано “психически силните хора отказват да се ангажират в непродуктивни дейности”, пише в книгата си Ейми Морин. Вместо да седят и да се оплакват за лошия си ден в работата и да искат гадостите да не бяха се случвали, те анализират какво се е объркало в дадена ситуация и го поправят. След това се научават как да изчисляват риска и продължават напред.

Снимка: Photo credit: CarbonNYC [in SF!] via Foter.com / CC BY
Снимка: Photo credit: CarbonNYC [in SF!] via Foter.com / CC BY
4. Състрадателни са към себе си

Вместо да се самобичуват за допуснатите грешки, психически силните хора проявяват разбиране към себе си и разговарят със себе си по начин, по който биха разговаряли с добър приятел, казва американската психотерапевтка.

“Те отговарят на критика в тях така, сякаш са изправени пред насилника от училище. Те прощават на себе си за грешките и се насърчават докато работят за постигането на целите си”, допълва Морин.

5. Поставят ясни граници

Едно нещо, което психически силните хора избягват е да преотстъпват силата си. Според Морин хората преотстъпват силата си, когато им липсват физически или емоционални граници. Психически силните хора могат да установят здравословни граници и отстояват позициите си.

“Те поемат пълна отговорност за това как мислят, как се чувстват и как се държат и отказват да оставят останалите хора да им диктуват дали ще имат добър или лош ден”, казва Морин.

6. Използват времето си умно

Психически силните хора знаят, че времето е изчерпаем ресурс, убедена е американката. Ето защо те го използват по възможно най-ефективния начин.

“Вместо да хабят енергия като се фиксират върху миналото или да ненавиждат останалите хора за това, че отнемат от времето им, те се фокусират в по-продуктивни дейности”, пише Ейми Морин.

7. Борят се за постигането на целта в живота си

Да постигнеш успешно целта в живота си изисква време. Психически силните хора разбират това и се концентрират върху голямата картина, като не забравят, че изборът им днес влияе върху бъдещето им.

8. Опитват се да стават все по-силни всеки ден

Психически силните хора виждат всекидневните предизвикателства като възможности да станат по-силни. Освен това те никога не се задоволяват с постигнатото и никога не се смятат за достатъчно силни. За тях винаги има какво още да се желае.

“Те знаят, че както физически силните хора трябва да тренират всеки ден, за да са във форма, те трябва да не спират да работят с умствените си мускули, за да предотвратят атрофирането им”, казва Морин.

9. Следят прогреса си

Да правиш това, което е необходимо, за да си по-добър може да помогне на човек да постигне най-големия си потенциал. Всичко започва с признаването на слабостите.

“Вместо да се оправдават за грешките и провалите си, те се опитват да открият обяснения, които ще им помогнат да функционират по-добре докато вървят напред”, обяснява Ейми Морин.

Отговор