Ще разкрие ли НАСА причината за Алцхаймер

Алцхаймер
Американската космическа агенция НАСА търси причините за болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е един от глобалните проблеми на нашето съвремие. Тя засяга милиони хора по света. В Америка на всеки 67 секунди един човек получава такава диагноза.

Учените от НАСА са се заели с нелеката задача да изяснят произхода на страшната болест, който е неизвестен засега. Изследователите работили с астронавти от Международната космическа станция. Въпреки, че резултатите са още мъгляви,

смятат, че Алцхаймер и други подобни болести се дължат на натрупването на определени протеини в мозъка

Те образуват дълги влакна, които впоследствие затрудняват работата на нервните клетки.

Алцхаймер
В космоса няма гравитация и това прави лабораториите там по-подходящи за изследвания.

Проблемът е, че човешкото тяло няма как да се отърве от тези натрупвания. Тъй като процесът на образуване на тези влакна е много бавен и отнема цели десетилетия в лабораториите на Земята, учените са открили начин да го забързат, за да могат да правят нужните изследвания. Заради липсата на гравитация в космическите станции влакната не се разпадат и това прави лабораториите там още по-подходящи.

Целта на изслeдователите от НАСА засега не е да намерят лекарство за болестта на Алцхаймер, а да разгадаят причината за появата й и да установят какъв е нейният механизъм.

Надеждата е, че подобни проекти биха могли да доведат до откриването на метод за забавяне на скоростта на утаяване на тези влакна и съответно забавяне на развитието на болестта.

Вижте още: Жената, която надушва болестта на Паркинсон

Отговор