Разносвачът на пици, който се превърна в убиец

0
убиец
Един нормален наглед младеж от Шотландия се превръща в убиец.

Когато 26-годишният Рухул Амин попада във фокуса на общественото внимание в пропаганден клип на Ислямска държава миналия юни, приятелите му едва успяват да го познаят. Името на видеото, в което се появява младият мъж, е Няма живот без Джихад. Целта е той и още двама от сподвижниците му да привлекат нови членове за терористичната групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ, но по-късно светът се обедини около съкращението ДАЕШ). На всички е ясно – превърнал се е в убиец.

В началото на септември 2015 г. името на Рухул Амин влезе в списъка с имена на убитите бойци на Ислямска държава. Преди да намери смъртта си, 26-годишният младеж с британски паспорт е отдаден на каузата килър, който отнема човешки животи в името на Аллах. Трудно е да повярвате, но само година и половина по-рано същият този човек е средностатистически младеж, който живее никак не лошо в Шотландия. Помага в семейния бизнес с доставките на храната по домовете и се забавлява по цели нощи с приятели.

Какво се случва с Рухул Амин и как един доставчик на пици се превръща в убиец?

Амин е роден в Бангладеш през 1989 г., но израства в шотландския град Абърдийн, където родителите му имат заведение за храна за вкъщи. Там още си спомнят за него като за добър крикет играч, който обичал музиката и нощните клубове.

Преди да замине за Сирия, той работел в магазин за подправки и доставял пици.

убиец
Кадър от видеото, в което Амин (вдясно) призовава повече хора да се присъединят към ИДИЛ.

В 13-минутното видео, по време на което Амин размахва картечница, се отправя следното послание: „Искате ли да жертвате добрата си работа, голямата кола, която имате и семейството си? Искате ли да жертвате това заради Аллах? Определено, ако жертвате нещо заради Аллах, Аллах ще ви даде 700 пъти повече от това.”

През изминалите месеци той дава интервю за предаването Добро утро Великобритания и се представя като студент, който учи за инженер. Амин казва, че моментът, в който самолетът му е излетял от Гетуик е бил

най-щастливият момент в живота му

Неговият съученик Стивън Марвин твърди, че Амин започнал да проявява интерес към радикализма след като се преместил да живее в Бирмингам.

„Говорил съм с него няколко пъти. Чух, че са му промили мозъка и това беше причината за разговорите ни – да разбера какви са точно мисленето и разбиранията му. – коментира Марвин и допълва: Той каза, че се е запознал с хора в Бирмингам и че е говорил с тях. Имал възможността да отиде в Сирия при условие, че ще му бъде позволено да напусне, когато пожелае.”

убиец
Амин (вадясно) и двама от сподвижниците му, които са се били за каузата на ИДИЛ.

 Амин заминал и прекарал в лагер три месеца, изучавайки Корана.

„Това те вкарват в техния начин на възприемане на Корана. След това той е отишъл за още три месеца във военен лагер. Първият път, когато му се обадих, чух изстрел. Той каза, че това за въстаници. Попитах го дали не се страхува, че може да бъде прострелян?

Отговори, че ако умре, ще бъде с Аллах

Това ме шокира. Не сме свикнали да чуваме такива неща, особено в Абърдийн, не си свикнал приятелите ти да говорят така. Той не се страхуваше от смъртта. Беше убеден, че ще отиде на по-добро място”, припомня си последните впечатления от Амин неговият бивш съученик Стивън Марвин.

Той допълва, че съчувства на семейството за смъртта на сина им.

„Не е тяхна вина, но е трудно да не кажеш, че е получил това, което е заслужавал на края. Той беше най-добрият ми приятел от училище, но се беше превърнал в тотално различен човек през последната година-година и половина, така че беше трудно да му симпатизирам”, обобщава шотландецът.

* По материали от Телеграф и Гардиън

Вижте още коя е кюрдската Шакира, за чието залавяне главорезите от Ислямска държава обявиха награда

Отговор