Манса Муса – най-богатият човек за всички времена

Манса Муса
Манса Муса е бил най-богатият човек, живял някога на земята

Най-богатият материално човек, който се е раждал и живял някога на този свят е небезизвестният владетел на Мали – Манса Муса. Той е живял в периода 1280 г.–1337 г. и е бил крал на Малийската империя.  За

богатството на Манса Муса

се твърди, че било толкова голямо, че не може да се измери с цифри и няма човек, който да е в състояние да пресметне на каква стойност се оценява то. Причината за това е, че по време на управлението му западно-африканското кралство било най-големият производител на злато в света, а цената на благородния метал по онова време била изключително висока, твърди Ричард Смит – професор по история.

Освен с несметно си богатство, Муса е известен още със своето справедливо управление и с това, че разширява значително границите на Мали. Манса всъщност не е първото име на Муса, а неговата титла – цар. В историята владетелят се споменава с няколко различни прозвища, едно от които – Kanku Musa, което се превежда Муса син на Канку.

money-515058_640
Снимка: pixabay.com

По време на своя хадж (поклонение) в Мека, Муса привлича мюсюлмански мислители, творци и учени в империята си и така за Мали настъпва период на културен разцвет. Столицата Ниани се превръща в един от най-големите градове в Африка, който бележи демографски бум, с население от 1 млн. души. В Мали се обособяват около 400 отделни града. Добивът и търговията със злато достига изключително големи размери и неминуемо благородният метал се обезценява и се превръща в най-обикновена стока на пазара.


Вижте още: 9 навика, които отличават богатите хора


На картата на съвременна Африка Мали е седмата по големина страна, а името в превод от езика бамбара означава “хипопотам”. Макар да се счита за наследница на Малийската империя, допреди половин век (1960 г.) държавата е позната като Френски Судан, когато получава своята независимост.

Може и преди векове Цар Муса да е бил най-заможният управленец на света, но днес някогашната империя е в списъка на най-бедните държави, а половината от населението живее на ръба на оцеляването. В Мали има ресурси като злато, уран, добитък и сол, но 65% от територията на страната е пустиня.

Град Тимбукту е едно от най-впечатляващите и посещавани места в Мали.
Град Тимбукту е едно от най-впечатляващите и посещавани места в Мали.

Независимо от настоящето на тази африканска държава, нейният някогашен владетел ще бъде запомнен като най-богатият човек в историята. Освен, ако в бъдеще не се намери някой наш съвременник, чието богатство да надвиши това неговото.

Засега в класацията на най-богатите хора на всички времена, след Муса се нареждат както следва:

10. Чингис Хан / Монголска империя

9. Бил Гейтс / САЩ

8. Алън Руфъс / Англия

7. Джон Рокфелер / САЩ

6. Андрю Карнеги / САЩ

5. Йосиф Сталин / СССР

4. Акбар Велики / Индия

3. Император Шъндзун / Китай

2. Октавиан Август / Рим

1.Манса Муса / Малийска империя

Отговор