Художникът, който нарисува парижкия кръг на надеждата

0
кръг на надеждата
Кой е авторът на парижкия кръг на надеждата?

В часовете след ужасяващите терористични атаки в Париж един образ се превърна в символ на световната солидарност. Парижкият кръг на надеждата. Простият, черно-бял стилизиран вариант на известния хипи-символ на мира с вградената в него Айфеловата кула.

кръг на надеждата
Жан Жулиен – автор на парижкия кръг на надеждата.

Споделян, харесван, туитван и ретуитван от хората по целия свят, които се опитват да осмислят случилото се. Образът става известен като Peace for Paris, но неговият автор Жан Жулиен дори не е предполагал, че той ще придобие такава популярност.

кръг на надеждата Париж
Тениска с парижкия кръг на надеждата.

“Миналата нощ тъкмо излизах за вечеря. Пуснах френското радио и чух, че е имало атака и първата ми реакция беше да рисувам”, казва Жулиен, който по това време е извън Франция.

Жулиен казва, че е споделил рисунката си на парижкия кръг на надеждата в Туитър, без дори да мисли.
кръг на надеждата
Парижкият кръг на надеждата в скръбта по изгубените жертви.

В следващите часове туитът на Жулиен е ретуитнат десетки хиляди пъти и се появява върху плакати, импровизирани мемориал и тишърти по целия свят – от Берлин до Нова Зеландия. Жулиен признава, че всичко това го е накарало да се почувства малко неудобно.

кръг на надеждата
Париж след атентатите от 13 ноември 2015 г.

“Поставен бях в светлината на прожекторите, където не бих искал да съм непременно. Не искам да печеля от цялата тази популярност, защото това на първо място е трагедия”, казва Жулиен.

Въпреки това той признава, че работата му е постигнала това, на което се е надявал – а именно да даде на хората средство, с което да изразят своята тъга и съпричастност със случилото се в Париж.

кръг на надеждата
Цветя със сълзи и надежда.

Жан Жулиен е френски илюстратор, който в момента живее в Лондон. Той завършва графичен дизайн в лондонския колеж Central Saint Martins през 2008 г.

Повече от работата на Жулиен на официалния му сайт.

Прочетете още за свидната жертва, която даде френската полиция в борбата с терористите ден след атентатите в Париж – четириногата любимка Дизел

Отговор