Операция Кламер: Източването на германски умове

В края на Втората световна война постепенно цяла Германия е окупирана от армиите на Съюзниците, докато най-сетне тотално капитулира – на 8 май 1945 г. Това събитие бележи и официалния край на военния конфликт. Американското правителство (съвместно с  британските си колеги) решава да извлече възможно най-голяма полза от настъпващата ситуация и създава т. нар. Операция Кламер малко преди финала на военните действия.

Американското военно разузнаване изпраща агенти из цяла Германия. Те търсят умове, от които могат да се възползват, и чиито знания могат да използват за интересите на собствената си държава. Тези служители са част именно от Операция Кламер (на англ. Operation Paperclip), чието първоначално название е Операция Облачно (на англ. Operation Overcast).

През март 1945 г. в университета в Бон полски лаборант открива (изхвърлени в тоалетната) части от Списъка на Осенберг. Той е направен от нацистките военни и съдържа имената на голяма част от германската интелигенция и на надарени учени в различни области, които са работили за Третия райх. Остатъците от ценния списък са изпратени до МИ6, след което са предадени на американското разузнаване. Целта на неговите агенти е да изведат посочените в Списъка на Осенберг и други видни германски учени тайно от страната и да ги заселят в САЩ, където да се включат в тамошните отбранителни сили. Целят също безценната информация, която германските учени имат, да не  попадне в ръцете на Съветския съюз.

V2
Тестово изстрелване на ракета V-2 в Германия през 1943 г.

Ръководителят на оперативната група майор Робърт Стейвър съставя и свой „черен“ списък, който се оглавява от

прочутия ракетен инженер на Германия – Вернер фон Браун

(участник в създаването на смъртоносната германска ракета V-2, която опустошава Англия по време на войната)*.

Курт Бломе също е един от заловените. Той е доктор, работещ в сферата на биологичните оръжия. За него се знае, че е тествал разработките си върху затворници от Аушвиц.

В ръцете на американците попада и Хубертус Щругхолд – по-късно провъзгласен за „Бащата на космическата медицина“. Той изследва физическите и психологическите ефекти, които настъпват в тялото по време на полет в Космоса. Когато е отведен в САЩ, Щругхолд  продължава да заема високопоставени длъжности. И дори става част от създаването и управлението на НАСА. Той изиграва централна роля в разработването на иновации като космическия костюм и системите за поддържане на живота в Космоса.

Сред пленниците има още много немски учени, ракетни инженери, изследователи в медицината, химици, разработчици на ядрени и други оръжия, лекари, механици, математици и др. Пристигайки в Америка, много от тях са назначени като „Специални служители на военното министерство“.

Защо секретният проект е наречен Операция кламер?

Отговорът на този въпрос е съвсем прост. Всеки от учените, които предстояло да бъдат издирени и заведени насила в Америка, имал хартиено досие, към което чрез кламер се добавяла новата информация. 

Според официалните данни секретната американска операция успява да изведе от нацистка Германия повече от 1600 научни гении в различни области и техните семейства. Някои от тях са бивши членове и дори лидери на германската нацистка партия. Впоследствие обаче само един е признат от американците за „виновен“ и е върнат в Германия, за да бъде съден. Операция Кламер е в действие от 1944 г. до 1959 г.

Операция кламер
Американският президент Хари Труман първо забранява Операция Кламер, след това променя решението си и дори я разширява.

Първоначално тогавашният американски президент – Труман, забранява действията на военните да отвличат и заселват нацистки умове в страната. Но с нарастване на напрежението между САЩ и Русия, той не само променя мнението си и разрешава Операция Кламер да продължи, но и разширява дейността ѝ. Друг е въпросът, че в промеждутъка между президентската забрана и последвалото одобрение, военните изобщо не се съобразяват с указите на Труман. Те продължават да крадат немски специалисти, заобикаляйки наложеното вето.

Една от целите на операцията е надмощието на Америка в Студената война, в която се сражават със СССР. Тя избухва непосредствено след края на Втората световна. Както и

превъзходството на американците в космическата надпревара

с руснаците. Освен към самите учени, щатските специални части насочват усилията си и в посока да разгадаят самите технологии, съоръжения и изобретения, с които разполагат нацистите, и по-специално онези, които са предали като знание и опит на японците.

Но не е само това! Има твърдения, според които в рамките на Операция Кламер са се разработвали различни бактерии за заразяване, отрови, дрога за разпити и различни техники за контрол на ума и манипулиране на общественото поведение. Конспиративните теории казват, че всички те били тествани тайно върху невинните и нищо неподозиращи американски граждани. Както, разбира се, и върху доброволци.

Важно е да отбележим, че съветските специални части не остават по-назад. На свой ред те провеждат същата операция – за източване на германски умове и специалисти. Кодовото ѝ название е Операция Осоавиахим.

Интересен факт е, че петима от германските учени и изобретатели, които по-късно работят за Американското Правителство, са наградени с най-високото космическо отличие –

Медала на НАСА за изключителна служба

Голяма част от изселените в Америка германски интелектуалци и изследователи, работили впоследствие за САЩ, също са удостоени с различни награди и отличия за своя труд, положен в полза на доскорошния враг. Дори два лунни кратера носят имената на германски пленници, станали част от Операция Кламер. 

*Работейки по-късно за НАСА, Вернер става главен архитект в създаването на ракетата-носител Сатурн V. Тя дава възможност на американците да осъществяват човешки мисии до Луната.


Вижте още: Роза Шанина: Невидимият ужас от ВСВ

Отговор