Отражения от миналото, които ще ви развълнуват

0
отражения
Отражения, които вълнуват с носталгията и болката на болестта...

Reflections of The Past е серия фотографии на американския комерсиален фотограф Том Хъси, показващи възрастни хора, които гледат замислено към огледала, в които виждат себе си, но на младини. Отражения, които не може да не ви развълнуват.

Фотографиите са част от рекламата на Exelon – лекарство на компанията Novartis под формата на лепенки, чиято цел е да предпази пациентите от деменция.

Хъси казва, че е бил вдъхновен за фотографиите от семеен приятел на име Гарднър, който е ветеран от Втората световна война. Подобно на мнозина от страдащите от Алцхаймер, той си спомнял единствено младостта и веднъж му казва:

“Не мога да повярвам, че ще стана на 80. Чувствам се така сякаш току-що съм се върнал от война. Поглеждам огледалото и виждам този стар човек”.
отражения
Хъси казва, че е бил инспириран от този ветеран от Втората световна война, на име Гарднър.

По-късно Хъси построява декор на баня и снима същия този ветеран, който вижда себе си, но на младини в огледалото.

За останалите фотографии Хъси използва реални хора, страдащи от Алцхаймер, както и модели, които играят самите тях, но като млади.

Отражения на миналото и настоящето

“Избрахме двама души за всяка роля – възрастен пациент и друг актьор, който изглежда като него, но 40 години по-рано”, обяснява Хъси, който неотдавна беше избран за един от десетте най-добри рекламни фотографи в света от списание Adweek.

отражения
Една от фотографиите на Хъси преди и след обработка.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, описано за пръв път през 1906 година от германския психиатър Алоис Алцхаймер. Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години. Към момента страдащите от Алцхаймер в света са 25 млн. души, като в България броят им е около 70 хил.

Вижте серията фотографии Reflections of The Past в галерията.

Вижте и един прекрасен текст за бръчките като плитка, когато се усмихваш

Отговор