15 неща и раница, които може да спасят живота ви

Затрупани сме от най-различни устройства и джаджи, които би трябвало да улесняват ежедневието ни. Но колко от нас са се замисляли, че колкото по-модернизиран става животът ни, толкова по-безпомощни ставаме ние, представителите на т.нар. цивилизовани нации. Един токов удар и животът ни рухва без обичайното наличие на ток, интернет, отопление и телевизия. Толкова сме фокусирани в нашия живот ден за ден, че дори не си помисляме какво може да стане, ако избухне пожар, земетресение или се случи друг катаклизъм, който може да застраши живота ни. Може би сега е моментът да приготвите една раница за спешни случаи, съдържаща най-важните неща, които биха спасили живота ви?

Ето списъка, който нахвърля Lifebites.bg:desktop_high_res_ATEXSafetyTorchWithLED2

 • ФЕНЕРЧЕ

Всеки има такова у дома си, но никога не знаем къде е, когато изгасне тока. А когато най-сетне го намерим, се оказва, че батериите му са изтощени. Пригответе фенерчето и резервен чифт батерии във вашата раница за спешни случаи.

 • РАДИО

В случай на бедствено положение радиото може да се окаже вашият единствен уред за комуникация. Ако телефонните мрежи се претоварят и нямате друга връзка със света – радиото ще е вашият надежден източник на информация. Пригответе в раницата малко транзисторче на батерии.

 • ВОДА, ХРАНА и ТОПЛИ ДРЕХИ

Задължително сложете в раницата трайно пакетирана храна, която не се разваля, вода и дрехи, както и други аксесоари от първа необходимост, за да сте подготвени за всяка ситуация.

dreamstime_generic_blisterpack_of_pills

 • ХАПЧЕТА

Пригответе най-необходимите медикаменти в раницата за оцеляване. Лекарствата могат да спасят живота ви, ако се намирате в бедствено положение.

 • GPS устройство

Ако нямате такова, можете да използвате и географска карта на района и компас, но задължително трябва да имате подобен ориентир за местонахождение във вашата раница.

 • УОКИ-ТОКИ

Ако имате малки деца, най-добре пригответе такъв приемник на батерии, за да сте във постоянна връзка с тях. Освен полезно, то може да бъде и изключително забавно занимание в ежедневието ви.

 • ЗАПАЛКА ИЛИ КИБРИТ

Ако ви се наложи да оцелявате сред природата, това ще е едно от най-ценните ви притежания. Сложете запалка или няколко кибрита в раницата и няколко стари вестника за всеки случай.

Dark-Maple-tartan-picnic-blanket-Pure-new-wool-Tweedmill_700_600_43R2Z

 • ОДЕЯЛО

То може да бъде използвано освен за завивка, за направата на навес или импровизирана палатка.

 • ПРОТИВОГАЗ

Несъмнено това е добър ресурс, който може да ви помогне при пожар или химическо изпускане. Набавете по един за цялото семейство или направете ръчно стабилна маска от марли и памук за всеки.

 • ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

При всяко положение трябва да имате такава под ръка за различни нужди. Можете да я заместите и с пакет салфетки и мокри кърпички за дезинфекция.

 • МАЛКА ТЕНДЖЕРА ИЛИ ТИГАН

Ако престоят извън дома ви се окаже по-дълъг от очакваното, със сигурност ще ви се наложи да си приготвите нещо за хапване. Затова пригответе някакво пособие за готвене в раницата си.

1

 • НОЖ / НОЖИЦА

Изключително полезен инструмент сред природата. Може да го използвате за различни нужди, включително срещу змии или други опасни животни.

 • ВЪЖЕ

Може да ви послужи за много и най-разнообразни неща. Задължително се запасете с такова, за да бъдете подготвени за всяка ситуация.

*Оставете раницата си за спешни случаи на място, което е леснодостъпно и няма да забравите. И въпреки че се надяваме да не ви се наложи да я използвате, все пак е добре човек да бъде подготвен, за всеки случай.

Отговор