Кацането на Луната: 15 хил. невиждани фотографии

0

Кацането на Луната безспорно е едно от най-забележителните събития в човешката история до момента. В навечерието на Коледа 1968 г. светът става свидетел на нещо революционно. Аполо 8, първият пилотиран космически кораб, достига до Луната с тричленен американски екипаж на борда и за пръв път извършва маневра за влизане в орбита около друго космическо тяло, без команди от Земята.

Същия ден е заснета и легендарната фотография Земята на лунен хоризонт и е излъчено пряко телевизионно предаване, продължило 24 минути, в което са показани

пейзажи от Луната

Аполо 8 прави общо 20 лунни обиколки и се завръща успешно на Земята на 27 декември същата година.

Земята погледната от Луната
Фотографията Земята на лунен хоризонт е заснета в навечерието на Коледа, 1968 г. от астронавта Уилям Андерс.

По време на космическата програма Аполо американските астронавти са изправени пред множество предизвикателства. Те провеждат експерименти, пилотират космическите кораби,

разхождат се по повърхността на Луната

и стават свидетели на гледки, звуци и физически стрес, който никое човешко същество преди това не е изпитвало.

Междувременно трябва да документират всеки момент от мисията с помощта на модифицирани камери Hasselblad, закрепени върху гърдите им.

кацането на Луната
Фотографиите са заснети с модифицирани камери Hasselblad, закрепени върху гърдите.

През 2015 г. НАСА за пръв път предлага онлайн достъп до всичките 15 хил. снимки, заснети по време на мисиите Аполо в колекцията Project Apollo Archive.

Земята на лунен хоризонтНийл Армстронг с американския флаг и отпечатъка от обувката на Бъз Олдрин отдавна са се превърнали в едни от най-разпознаваемите образи на XX век. Колекцията Project Apollo Archive обаче предлага различен поглед върху ежедневния живот на космонавтите по време на мисия, с цялата му монотонност и на моменти скука.

Вижте още: Зашеметяващи фотографии, които ще променят представата ви за Космоса

Аполо 17
Пилотът на лунния модул на Аполо 17 Джак Шмит се бръсне по време на мисия през декември, 1972 г.

Сканирането на оригиналните негативи, заснети по време на мисиите Аполо започва през 2004 г. Инициативата е на Космическия център Джонсън в Хюстън, Тексас, а проектът се ръководи от Кип Тийг от колежа в Линчбърг.

Колекцията фотографии Project Apollo Archive започва с Аполо 7 (1968) – първата пилотирана мисия и завършва с последната лунна мисия на НАСА – Аполо 17 (1972).

Вижте повече от фотографиите от проекта Project Apollo Archive в сайта Flickr. Ако нямате време да разгледате всичките 8500 снимки, вижте селекция на най-интересните от тях в сайтовете Digg и PetaPixel. Проектът има и своя страница във Facebook.

Вижте и видео от една от мисиите, в които кацането на Луната е успешно осъществено:

Отговор