Време за поезия: Жак Превер – За тебе, моя любов

0
Жак Превер
За тебe, любов моя...

Жак Превер се ражда в зората на 20-и век – на четвъртия ден от втория месец на 1900 г. Семейството на бъдещия поет, който ще запише името си със златни букви във френската поезия, е наистина интересно. Майката Мишел е скромна и тиха натура, която произлиза от бедно семейство. Бащата Андре е тъкмо нейна противоположност – наследник на богат род, който профуква парите си за веселби.

Тъкмо той обаче е човекът, който отваря за Жак вратите на големия свят на изкуството. Покрай работата си като критик Андре познава най-известните френски актьори за онова време. Така синът му не само става редовен посетител на театралните представления, но има възможност да надникне зад кулисите в “кухнята на театъра”.

Майката на Жак – Мишел, пък му показва вълшебното царство на приказките. Учи го на любов към книгите и природата. Така той израства заобиколен от вълнуващите истории на литературата, театъра и нямото кино.

Превер
Жак Превер
Снимка: The original uploader was PRÉVERT Catherine at French Wikipedia. – Catherine Prévert, CC BY-SA 1.0, Link

Първата книга на Жак Превер

се появява през 1945 г. Стихосбирката Думи се радва на страхотен успех. За съжаление, това е годината, през която поетът се разделя с един от най-скъпите хора в живота си – своята майка Мишел. Година по-късно обаче съдбата го дарява с дъщеря, която той кръщава тъкмо на нея. Бащинството се отразява на творчеството на Превер и в годината, когато става родител, на бял свят се появява и първата му детска книга – Приказки за непослушни деца.

Освен книги, французинът пише и сценарии за филми. Става особено популярен и като автор на текстове за песни. От 1928 до 1972 г. по негови стихове са направени 175 записа на вокални изпълнения, твърди Уикипедия. Припомняме си едни от най-нежните и силни стихове, дело на Жак Превер – За тебе, моя любов.

За тебе, моя любов

от Жак Превер

Аз бях на пазара за птици
и купих птици –
за тебе,
моя любов.

Аз бях на пазара за цветя
и купих цветя –
за тебе,
моя любов.

Аз бях на пазара за железария
и купих окови,
тежки окови –
за тебе,
моя любов.

А после отидох на пазара за роби
и те потърсих,
но така и не те намерих,
моя любов.


Прочетете още… Утринна молитва от Пол Верлен

Отговор