Време за поезия: Николай Лилиев – Тихият пролетен дъжд

0
тихият пролетен дъжд
"С тихия пролетен дъжд... колко надежди изгряха!"

Тихият пролетен дъжд
Николай Лилиев

Николай Лилиев
Николай Лилиев – едно от най-лиричните пера в родната литература.

Тихият пролетен дъжд
звънна над моята стряха,
с тихия пролетен дъжд
колко надежди изгряха!

Тихият пролетен дъжд
слуша земята и тръпне,
тихият пролетен дъжд
пролетни приказки шъпне.

В тихия пролетен дъжд
сълзи, възторг и уплаха,
с тихия пролетен дъжд
колко искрици изтляха!


Поетът Николай Лилиев се ражда като Николай Михайлов Попиванов на 26 май 1885 г. в Стара Загора. Баща му е свещеник, семейството е изключително почитано. Николай има и по-голяма сестра Божана, с която остава близко свързан цял живот. За жалост, родителите им умират изключително млади – около 30-годишни. Бъдещият поет и сестра му остават на грижите на две възрастни лели. Съдбата обаче им била отредила по-широки хоризонти. За развитието в личния им живот научаваме най-вече от спомените на проф. Елка Константинова – племенница на известния ни поет.

Когато Божана е 16-годишна, лелите я омъжват за много начетен и добре образован мъж – Минчо Чакъров, който бил инспектор в Стара Загора. Той не само се оженил за Божана, но

взел под крилото и в дома си и брат ѝ Николай

Твърди се, че бил изключително деликатен мъж и дълго време не докоснал съпругата си – чакал я да порасне и сама да се влюби в него. А на Николай гледал като на роден брат и до края на живота си бил близък с него. Дотолкова, че когато поетът умира, близките не успяват да съберат сили да съобщят лошата вест на Минчо. И до края на живота му го лъжат, че Николай е заминал в дълга командировка.

Но да се върнем към житието на Николай. Първо учи в родния си град, после в Търговската гимназия в Свищов, след което заминава за швейцарския град Лозана, където изучава литература, а по-късно и за Париж, където учи търговия. Още като ученик е проявил любовта си към литературата и изпраща стихове в различни издания. Приятел е с Димчо Дебелянов и Димитър Подвързачов, които включват негови творби в първата Антология на българската поезия. От Вазова насам.

Николай Лилиев
Младият Лилиев.

Междувременно се връща и в България – вече в София, където се е преместило семейството на сестра му. Работи за известно време като чиновник и основно като учител на различни места в страната.

Участва в Първата световна война като редник и кореспондент

След 1924 г. с едно прекъсване поетът, който вече се подписва като Лилиев, работи като драматург в Народния театър и оставя трайни следи в театралната ни култура. Привлича най-добрите писатели и преводачи. Превежда голяма част от европейската драма – автори като Уилям Шекспир, Виктор Юго, Хенрик Ибсен и др.

Умира на 6 октомври 1960 г.

За личния му живот се знае твърде малко и отново – основно от спомените на племенницата му проф. Елка Константинова. Казва, че той винаги носел със себе си шоколадчета, цигари и в една торбичка добре подострени моливчета, които раздавал на приятели и познати. Бил щедър човек, но учел близките си да живеят скромно, защото се задавали тежки времена.

Знае, че когато Николай Лилиев бил във Франция, срещнал голямата си любов. Но самата тя тъне в мистерия. Сестрата на поета Божана дълги години пазела кореспонденцията на брат си с неговата любима, но след смъртта му я изгорила, за да запази тайните на тази любов.


Вижте още от Време за поезия: Дамян Дамянов – Създадох те…

Отговор