Какво прави Оскар Уайлд във Фейсбук

Оскар Уайлд
Оскар Уайлд

Преди време случайно попаднах на профила на Оскар Уайлд във Фейсбук. Човек, носещ същото име като великия писател? Или по-вероятно шегобиец, избрал го за псевдоним в социалната мрежа? Стана ми много забавно и реших да разгледам по-обстойно профила на Мистър Уайлд. И понеже през цялото време си мислех за писателя, с изненада открих, че:

Оскар Уайлд във Фейсбук:

 • е фен на AC/DC, Kiss, Iron Maiden и други рок групи;
 • често публикува снимки на кучета (явно наистина много ги обича), както и на своето собствено, което според мен е порода голдън ретривър (поне на такова прилича на снимките);
 • поради защитите във Фейсбук, не можах да видя личните му данни. Къде живее и с какво се занимава не видях. Но успях да разбера, че родният му език е испанският.

Тъй като си представях тези и други характеристики да се отнасят за писателя Оскар Уайлд, ми ставаше все по-забавно и интересно. Според експерти по сигурността в интернет, до които се допитва британското правителство, е добре да не използваме истинските си имена в социални мрежи. Въпреки това Фейсбук се опитва да ограничи

присъствието на хора с фалшива идентичност

от няколко години, макар според много негови потребители това да е вид злоупотреба. Имайте предвид, че подобни профили могат да бъдат блокирани. Независимо дали притежателите им просто искат да проявят чувство за хумор и оригиналност или се грижат за собствената си сигурност в интернет, социалната мрежа си има свои правила и не толерира подобни “волности”.

Реших да потърся и да проверя какви други профили могат да бъдат засечени във Фейсбук. Вълнуваха ме главно такива, кръстени на писатели и поети. Не за да шпионирам или докладвам потребители с псевдоними, а за да се позабавлявам от сърце. Направете го и вие. Хвърлете едно око на резултатите от импровизираната проверка на Lifebites.bg из Фейсбук регистрите.

Ърнест Хемингуей
Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей

 • със сигурност е българин, съдейки по имената на приятелите му и някои публикации на български език;
 • е работил за фирма за софтуерни продукти (или поне така пише в профила му);
 • пада си по игрите във Фейсбук – това сочат множеството харесвания на техните страници. Като се има предвид, че е играл и на някои игри, определяни като „женски“ – нищо чудно Ърнест Хемингуей да е представител от нежната половина от човечеството.

Робърт Бърнс

 • живее в Австралия. Вероятно това не е истинското му име, а просто е фен на прочутия поет (тъй като често публикува негови цитати);
 • има прекрасен малък син на около 3-4 годинки и може би още един син малко по-голям – на около 6-7;
 • е ценител на колите и доколкото успях да разбера (без да съм 100% сигурна, че съм права) сам си ремонтира и сглобява такива.

Айзък Азимов

Айзък Азимов
Айзък Азимов
 • има само 23-ма приятели във Фейсбук;
 • последният му пост е от 9 август 2014 г. и представлява видео клип със заглавие „L’affaire coca cola”;
 • фен е на страницата на Анонимните във Фейсбук и дори е споделял техни постове на стената си.

Данте Алигери

 • има най-малко 5 (поне аз на толкова попаднах) регистрации във Фейсбук с това име – 3 са на български граждани, 1 на чужденец (вероятно италианец) и 1 – официалната страница на писателя Данте Алигери.

Паулу Коелю

Паулу Коелю във Фейсбук
Паулу Коелю

Натъкнах се на няколко профила с този псевдоним. Но тъй като собствениците им си бяха защитили постовете и личната информация от любопитковци като мен – не мога да ви кажа никакви подробности за хората, които ги използват. Освен, че единият „Пауло Коельо“ (така е изписано името в мрежата) е българин.


Срещнах още много писатели и поети във Фейсбук. Част от тях са: Мигел де Сервантес, Дж. Р. Р. Толкин, Артър Конан Дойл и много, много други.

Надявам се след тази статия да няма някой, който да се е почувствал засегнат по какъвто и да било начин. Не написах материала с цел да се подигравам или злепоставям някого, а просто, за да се посмеем заедно на абсурда, който поражда дадената ситуация.

Ако и вие се натъкнете на подобен профил докато се ровите из социалните мрежи – не пропускайте да го споделите с нас в коментарите под текста или на страницата на Lifebites.bg във Фейсбук.

Прочетете още кога е изобретен Фейсбук и ще се изумите да разберете, че това е станало преди … столетия.

Отговор