Кафето: 11 причини да пием ободряващата напитка

Преди години не понасях вкуса на кафето. Днес обаче не мога да си представя деня без него. А вкусното, добре направено лате, е едно от онези малки удоволствия в живота, които ме карат да се усмихвам безпричинно на целия свят.

Въпреки това все си повтарям, че кофеинът не е най-добрият ми приятел. И все пак продължавам да си търся причини да не се разделям с този приятен навик. Ако и вие сте като мен, ето ви списък с 11 точки, публикуван в Хъфингтън поуст, който подкрепя запазването на ритуала пиене на кафе в ежедневието:

Кафето предоставя повече антиоксиданти от всичко друго

Въпреки че в плодовете и зеленчуците се съдържа огромно количество антиоксиданти, изглежда човешкото тяло извлича най-много именно от ободряващата напитка.


Миризмата на кафе успокоява

Учени от Националния университет в Сеул са изследвали мозъка на два плъха, които били подложени на стрес чрез лишаване от сън. Изследователите устновили, че в мозъците на животните, изложени на аромата на кофеиновата напитка, са настъпили промени, които са намалили нивото на стреса. Остава уговорката, че това изследване не се отнася до влиянието на стреса изцяло, а единствено до този, причинен от липсата на достатъчно сън.


кафе
Кофеиновата напитка забавя развитието на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и облекчава симптомите им, когато вече са развити.

Напитката може да облекчи симптомите на Паркинсон

През 2012 г. Сайънс дейли помества изследване, според което пиенето на кафе може да помогне на хората, страдащи от Паркинсон да контролират движенията си. Авторът на труда Роналд Постума казва:

“Проучванията ни показват, че хора, които употребяват кофеин, е по-малко вероятно да развият Паркинсон. Това обаче е едно от малкото изследвания, които констатират, че кофеинът също така може да помогне и облекчи ежедневието на хора, които вече са засегнати от това заболяване.”


Кафето е страхотно за черния дроб 

През 2006 г. е публикувано изследване, в което са участвали 125 хил. души в продължение на 22 години. То показва, че тези, които пият поне една чаша кафе на ден, е 20 на сто по-малко вероятно да развият цироза (автоимунно заболяване, причинено от прекомерна употреба на алкохол). Водещият автор Артър Л. Клатски коментира пред британския Гардиън:

“Пиенето на кафе изглежда може да предпазва от цироза и колкото повече кафе употребява човек, толкова по-малък е рискът да бъде приет в болница и да умре от това заболяване.”


То може да ви накара да се чувствате по-щастливи

Ще цитираме и друго изследване – на Американския национален институт по здраве. То разкрива, че хората, които пият четири или повече чаши кафе, е по-малко вероятно да развият депресия в сравнение с тези, които никога не са се докосвали до черната напитка. Причината не е в повишената доза кофеин, тъй като Кока-Колата също може да даде подобно количество от него. Но тя пък е свързана с депресията. Д-р Хонглей Чен, който работи по изследването, казва пред Prevention.com, че основната причина, поради която кафето ни кара да се чувстваме добре, е в солидното количество антиоксиданти.


Пиенето на кафе понижава нивото на желание за самоубийство

Проучване на Училището по обществено здраве към Харвардския университет установява, че пиенето на две до четири чаши кафе може да намали риска от самоубийство при мъжете и жените до 50 на сто. Предполагаемата причина за тези резултати е, че ободряващата напитка действа като лек антидепресант. Тя подпомага производството на невротрансмитери като серотонин, допамин и норадреналин.


Кафето може да намали шанса да развиете рак на кожата (ако сте жена)

Учени от медицинското училище към Харвардския университет наблюдават общо 112 897 мъже и жени в продължение на 20 години. Те установяват, че жените, които пият три или повече чаши кафе на ден, имат по-малък шанс да развият рак на кожата от тези, които не приемат никакво кафе.

кафе
Кафето може да ни накара да се почувстваме щастливи.

С него може да станете по-добри спортисти

Ню Йорк Таймс съобщава, че:

“Учени и много спортисти знаят от години, че чаша кафе преди физическа тренировка подобрява спортното представяне, особено при продължително натоварване, каквото изискват тичането на разстояние и колоезденето.”

Кофеинът увеличава количеството на мастните киселини в кръвта, което позволява на мускулите да изгарят тези мазнини директно и да спестяват малките запаси на тялото си от въглехидрати.


Кафето редуцира риска да развиете диабет тип 2

Това се твърди в изследване на Американското химическо дружество. Учените, работили по този труд са открили, че хората, които пият четири или повече чаши кафе на ден, намаляват шансовете си да развият диабет тип 2 с 50 на сто. Впоследствие с добавянето на всяка допълнителна чаша, рискът намалява до 7 процента.


Пиенето на кафе може да запази мозъка ви по-здрав за по-дълго време

Изследователи от Университета в Южна Флорида и Университета в Маями са открили, че хората на възраст над 65 години, които имат по-високо ниво на кофеин в кръвта, заболяват от Алцхаймер от две до четири години по-късно, сравнено с тези, които имат по-ниско ниво на кофеин. Д-р Чуанхай Као от Университета в Южна Флорида и съавтор на изследването коментира:

“Не казваме, че умерената консумация на кафе напълно ще предпази хората от Алцхаймер. Но твърдо вярваме, че подобен прием може да намали риска от развитието на тази болест или да я забави.”


Може да ви направи по-интелигентни

Обикновено пием кафе, когато не ни достига съня, нали? Кафето може да накара мозъка ви да работи по по-ефективен и умен начин.

“Когато сте недоспали и приемате кофеин, много от качествата ви ще се подобрят – време на реакция, внимание, логическо мислене. Повечето от тези функции се свързват с интелигентността”

– казва репортерът на Тайм Майкъл Лемоник.


Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато пиете Кока-Кола

Отговор