Кауза Златната ябълка: Да подкрепим една родна магия

кауза
Златната ябълка е проект за първото българско анимационно фентъзи, базирано върху фолклора ни.

Хубавите неща стават бавно, а търпението е най-ценното качество на човека. Това гласи народната мъдрост. А истинският, реален пример, който потвърждава тези думи е Златната ябълка. Един вълнуващ и вдъхновяващ проект с фантастична кауза, за който преди време ви разказахме.

Вече 5 години екипът на Златната ябълка се е заел с нелеката кауза да разработи и извади на бял свят първото българско анимационно фентъзи. Мистичен сериал с кукери, самодиви и най-разнообразни други същества от българския фолклор. Но както се досещате, когато нямаш зад гърба си солиден дарител, нещата стават бавно и доста трудно.

Само че хората, решили да отдадат времето, усилията и таланта си на сериала, са наистина добре въоръжени. С търпение, надежди и неизчерпаема творческа енергия. Те правят всичко по силите си да се доберат до крайната цел и да зарадват всички български (а и чуждестранни) зрители с епизодите на магичната анимация.

В този текст няма да ви разказваме надълго и нашироко за Златната ябълка. Нито за етапите, през които премина до тук. Това  вече го направихме в предишни статии, посветени на проекта, които можете да откриете на сайта ни. Днес ще се фокусираме върху най-голямото събитие, което предстои да се случи на целия екип на фолклорното фентъзи.

златната ябълка
Издаването на пилотния епизод на сериала е изключително важно.

Издаването на пилотния епизод

на Златната ябълка. То е изключително важно. Не само, защото това ще е истинският старт на анимационния сериал. Но и защото ще отвори вратата към финансирането и завършването на всичките останали 23 епизода.

„Има огромен интерес към сериала. Не само от страна на България, но и от страна на Франция и САЩ. Вече имаме и копродуцент в лицето на Българската национална телевизия, която ще покрие 20 процента от сумата, необходима за пилотния епизод.“ – сподели специално за Lifebites.bg авторът на проекта Димитър Петров.

Дотук всичко звучи чудесно, но има една малка подробност, която разваля иначе топлата картина, която обрисувахме по-горе. Името на тази подробност е: пари. Защото колкото и да сме над тези неща, колкото и възвишен да е духът ни и този на екипа на сериала, в един момент, за да бъдат реализирани на практика нещата, освен зверския труд и усилия, са необходими и финансови средства. С разочарование трябва да споделим с вас, че неотдавна на екипа на Златната ябълка

беше отказано финансиране от Националния филмов център

Което донякъде възпрепятства тяхната кауза и членовете на студио Змей се принудиха отново да потърсят помощ не от кого да е, а от нас. Техните верни фенове и истински радеещи за българското хора.

самодиви
Самодивите са част от главните герои в поредицата.

В момента тече мощна краудфъндинг кампания за финансирането на пилотния епизод на Златната ябълка в indiegogo. Една кауза, в която всеки може да се включи и да подкрепи излизането на така жадувания и дългоочакван първи епизод на поредицата. Това не е единственият, макар и за момента да е най-важният, начин да помогнете за реализирането на първото българско фолклорно фентъзи.

„Има доста заинтересовани страни, които потвърждават, че биха подкрепили по-нататъшната реализация на проекта. Но едва след като видят напълно готовия 24-минутен пилотен епизод.“ – разказва Петров.

Както вече споменахме, екипът дава всичко от себе си, за да събере средствата, необходими за финансирането на своя проект. По пътя си към голямата цел авторът Димитър Петров и неговите съмишленици създадоха няколко нови магични неща, с които зарадваха и вдъхновиха феновете на сериала. На първо място бихме искали да споменем късометражния филм

златната ябълка
Архитектурата на сериала е базирана на реални обекти, съществуващи у нас.

Легенда за първия кукер

и направената по него едноименна книжка. Филмът също беше финансиран с краудфъндинг кампания. Затова от екипа решиха да го споделят с поддръжниците си абсолютно безплатно.

Легенда за първия кукер може да бъде описан като предисторията на бъдещия сериал. Сюжетът включва няколко различни легенди – от ковашкия ни фолклор, как хората са победили чумата, как са се появили кукерите и много други. Героите са същите като тези, които ще гледаме и на екрана. Архитектурата пък е изцяло вдъхновена и базирана на реално съществуващи стари български градове, манастири, крепости и българската природа. Често в епизодите предстои да срещаме и популярни сгради, както и прочутите тепета на Пловдив. А дрехите, декорите и дори магията в света на Златната ябълка са вдъхновени от българските народни носии и шевици.

Колкото до книжката, тя разкрива още повече подробности около сюжета на филма. Неин автор е отново Димитър Петров – автор и на идеята и сценария за Златната ябълка. Тя беше отличена с

наградата за детска книга Бисерче вълшебно

като събра най-много гласове и спечели в категория Откриватели (6-8 г.). В конкурса жури бяха самите деца, така че изказаното от тях предпочитание е достатъчно красноречиво. Освен стандартната книга Легенда за първия кукер, можете да откриете и да закупите още 2 не по-малко интересни издания. Книжка за оцветяване и занимателна книжка с много задачи, игри и предизвикателства.

награда
Детската книга “Легенда за първия кукер” беше отличена с награда “Бисерче вълшебно.

Книжките можете да откриете по книжарниците или в онлайн магазина на Златната ябълка. От там можете да поръчате още страхотни тениски в подкрепа на анимацията, както и едно много впечатляващо нововъведение. Т.нар. картички с добавена реалност. Чрез изтегляне на специално приложение за смартфон, хартиената картичка оживява пред очите ни. И се превръща в смайваща анимация с някой от персонажите на сериала.

На последно място, но не и по важност, бихме искали да споделим с вас инициативата за набиране на доброволци към прекрасната кауза на Златната ябълка.  Тя се роди след многобройни съобщения на хора, които пишат до екипа, че биха искали да помогнат на сериала. Кой с каквото може. Членовете му решиха да организират работата с доброволците по някакъв начин. Те създадоха специален формуляр,  в който всеки може да напише с какво би искал и би могъл да се включи в проекта, както и с какво време разполага, за да се случи това.

Ние от екипа на Lifebites.bg твърдо подкрепяме и заставаме зад

проекта и прекрасната кауза

на Златната ябълка. Надяваме се с тази статия да им помогнем и да привлечем много нови дарители и доброволци към тяхното дело. Защото този сериал е наистина български, вдъхновяващ и много магичен. И защото в неговите епизоди всеки може да открие историята, легендите и приказната красота на нашата мила родина и нейния вълшебен фолклор.

А сега ви предоставяме възможността да се потопите в магичния свят на Златната ябълка. Чуйте невероятния саундтрак към късометражния филм Легенда за първия кукер. Композиран и дирижиран от композитора Георги Стрезов. Изпълнен от оркестър от 40 души и солисти от Космическите гласове на България.


Вижте още историята на един друг проект, който подкрепихме и който успя да се реализира благодарение на подобна краудфандинг кампания – Тъпърчетата и Поспаланко

Отговор