Мик Джагър: Не се възприемам като рок легенда

Да не приема живота твърде на сериозно и винаги да помни, че всичко е преходно - съветва дъщеря си Джорджия великият музикант

Мик Джагър
Мик Джагър

Ако сте почитатели на рок музиката, вероятно Ролинг стоунс със скандалния си вокалист Мик Джагър са на някое от челните места в списъка ви с любими музикални банди.

Колкото до световноизвестния вокалист на групата и всеобщ любимец – Мик Джагър – той твърди, че възприема себе си по-скоро като най-обикновен човек, отколкото като рок легенда. Освен фронтмен Джагър (заедно с китариста на групата – Кийт Ричардс) е и автор на парчета, с които Ролинг стоунс завладяха сърцата на любителите на рок музиката по целия свят.

Днес в LifeBites.bg ви предлагаме едно

интервю, в което Мик Джагър споделя много съкровени и лични мисли

относно успеха, трудните моменти и живота, пред онлайн списанието The Talks.

Мик Джагър
Мик Джагър

Господин Джагър, какво ви спаси от тотално пропадане в крайна сметка?

По онова време всички прекалявахме и подобно на другите аз също съм имал много нестабилни моменти в своя живот. Може би, ми помогна начинът, по който бях отгледан.

Значи го дължите основно на родителите си?

Да, така мисля. Когато си млад и имаш близки отношения със семейството си, това ти помага да си по-целенасочен занапред. Ако не си възпитаван правилно, това е доста по-трудно.

Вие имахте много разрушителен начин на живот преди.

Да се прекалява беше мода тогава. Но това беше просто период. Сега също има хора, които вършат крайни неща. В днешно време се прекалява основно с консумацията по отношение на потребителските стоки, да речем.

Мик Джагър
Мик Джагър през 2014 г.

Но Вие дори бяхте преследван от полицията за злоупотреба с наркотици. Какво си спомняте от това време?

Тогава не беше особено забавно. Не беше никак хубаво, защото това отне креативността от живота ни и не можехме да правим това или онова. Трябваше да прекарваме цялото си време, опитвайки се да се измъкнем от полицията и

не можехме да вършим нищо друго

Имало ли е моменти, в които докато си лежите в леглото сте си мислел, че трябва да „успокоите топката“?

Ама аз не бях чак толкова зле. Аз наистина бях доста здраво стъпил на земята. Между другото, преди време бях наел една страхотна къща в Южна Франция. Имаше прекрасна градина, където можех да се разхождам, имаше и чудесен плувен басейн. Мой приятел беше соколар и идваше да тренира соколите си в градината. Намирах това за много интересно и успокояващо.

Мик Джагър
Мик и Линда

Има един момент, с който Ви свързват и до днес. Това е 1971 година, когато Ролинг стоунс бяхте принудени да напуснете Лондон, заради огромни данъчни проблеми. Вие бяхте световно известни, фалирали, а правителството беше по петите ви.

Бяхме фалирали, да. Данъците бяха доста тежки. По наша собствена вина и по вина на други хора, ние не се бяхме грижили добре за парите си. Взехме пари от звукозаписната компания, за да финансираме албума си, в противен случай нямаше как да дойда в Южна Франция и да живея на такова чудно място. Имахме да връщаме много данъци и това беше единственото, което можехме да направим в този момент.

В крайна сметка записахте албума Exile on Main Street там, а той впоследствие влезе в историята на рока. Поглеждайки назад смятате ли, че това е най-добрата ви работа?

Най-хубавото ми време

(Смее се) Ами, със сигурност албумът е добър и със сигурност това беше много креативен период, наистина добър период. В музиката тогава се появиха някои наистина качествени неща. Имаше и глупости, разбира се, но като цяло периодът беше много добър за рока, пък и за соул музиката. Къртис Мейфийлд, Джеймс Браун, Марвин Гей записаха страхотни албуми. Да, нашият беше много добър, но не знам дали имам любимо парче. Вие имате ли любим филм? Всъщност аз нямам фаворити. И не слушам албумите на Ролинг стоунс.

Мик Джагър
Мик Джагър на младини.

Колко време можете да издържите без музиката?

През 80-те имах един период от 7 години, когато не правех никакви концерти и, в интерес на истината, това не ми липсваше кой знае колко.

Как възприемате себе си днес? Като английски джентълмен или като рок легенда?

Не мисля за подобни неща. Всичко това е безсмислено, ненужни стереотипи. Вие мислите ли си сутрин: „Аз съм такъв или онакъв“? Просто сте такъв, какъвто сте. Това, че сте някакъв идва с професионалните ангажименти. Само тогава човек мисли за това.

Вашите връзки с красиви жени са много популярни, а сега вашата дъщеря Джорджия Джагър е на път да стане известен модел. Вие знаете колко мръсен бизнес е това.

Да, така е. Ами, говорим си. Доста разговаряме на тази тема.

Има ли някакви специални напътствия, които ú давате?

Да не приема живота твърде на сериозно и винаги да помни, че всичко е преходно

Мик Джагър
Мик Джагър

Какви чувства изпитвате, като се замислите, че един ден ерата на „Ролинг стоунс“ ще свърши?

Животът на всекиго достига своя край. И всичко около нас някой ден ще свърши. Ти вече няма да си журналист и ще умреш. Какво да ти кажа? Ние всички споделяме една и съща съдба. Така че

просто продължавай да правиш това, което ти харесва, докато можеш

Аз съм като всички останали хора.

Ако не се страхувате от смъртта,  то какво мислите за болестите?

През днешното слънце не се взирам в утрешните облаци.

Връщайки се мислено назад, с какво се гордеете и за какво съжалявате?

Не съжалявам за нищо и съм доволен от всичко. Годините с „Ролинг стоунс“ са и бяха прекрасни, наистина. Разбира се, можете да опишете всичко в много тъмни краски: беше декадентско, да, но декадентството е и много приятно, нали?


Вижте още за Боно, който казва, че музиката ще промени света

Отговор