Роджър Мур: В ролята на Бонд за цял живот

Роджър Мур
Роджър Мур е актьорът, превъплътил се най-много пъти в ролята на Джеймс Бонд.

Превъплъщаването на Роджър Мур в образа на тайния агент Джеймс Бонд бележи живота му завинаги. Всичко започва с участието му в Живей, а другите да умрат (1973). Когато Мур заема мястото на Шон Конъри като агент 007 чувствата са смесени. Но той успява да оправдае доверието както на екипа, така и на зрителите. И до днес това е ролята, с която всички помнят актьора.

Роджър Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в Лондон. По време на ученическите си години започва да посещава театрално училище. Оттам тръгват и първите му стъпки в така обичаното от английския актьор изкуство. Когато възмъжава, той се включва в редиците на Британската армия и служи в нея по време на Втората световна война. През 53-та заминава за Америка. Красавец, с безспорен актьорски талант,

Роджър Мур веднага подписва договор
с компанията Metro-Goldwyn-Mayer

В началото участва във филми с колеблив успех. Сред тях – Diane (1956), Interrupted Melody (1955), Последният път, когато видях Париж (1954). В резултат на това 2 години по-късно договорът му е прекратен.

Тогава талантливият актьор решава да се пробва в телевизията. Снима се в поредиците Айвънхоу (1958) и The Alaskans (1959). Преди тях огромна популярност му донасят сериите на Maverick (1957). Но истинският пробив за него идва с участието му в The Saint (1962). Проектите му в телевизията се гледат с интерес по целия свят, а Роджър Мур се превръща в един от най-известните и обичани актьори. Америка обаче все още изглежда като недостижима цел за него.

Бонд
Роджър Мур за първи път изиграва Джеймс Бонд на 45-годишна възраст.

За да промени това, той се впуска в едно ново приключение. Неговото име е The man who haunted himself (1970). Лентата се превръща в доказателството, което актьорът търси. Безспорно става ясно, че

потенциалът и възможностите му са много по-големи

от показаните до този момент. Както и че в кариерата му има място за много нови роли, далеч по-сложни и предизвикателни от тези на телевизионните любимци.

Следва ролята на живота му. Тази на тайния агент 007. Както вече казахме, да заемеш мястото на легенда като Шон Конъри, никак не е лека задача. Очакванията са твърде големи, а зрителите – доста недоволни от факта, че ще гледат друг актьор в образа на досегашния си любим супер герой. Но след първоначалния шок, Роджър Мур успява да спечели симпатиите и доверието на хората и от двете страни на екрана. Първата му поява като любимия световен топ агент е в Живей, а другите да умрат (1973). Следват още 6 филма, в които истинското име на главния герой е Роджър Мур. Той междувпрочем е актьорът, който държи

рекорда за най-късен дебют

в ролята на 007 – на 45 години. Както и рекорда за най-много участия в прословутата поредица – цели 7 на брой.

Мур
Мур играе в общо 7 части от поредицата за Бонд.

Звезда не можеш да станеш съзнателно. То се случва от само себе си. Просто започваш да получаваш хиляди писма и да изпращаш множество снимки…“

Това споделя Роджър Мур в едно интервю.

Последната си роля от поредицата за Бонд Изглед към долината на смъртта (1985) снима когато е 57-годишен. Естествено, поражда се вълна от негодувание, че актьорът вече е твърде възрастен за роля от подобен калибър. И това се оказва последният път, в който Роджър Мур се превъплъщава в така обичания образ на Бонд, Джеймс Бонд. Междувременно кариерата му се развива повече от успешно. Паралелно със сагата за агент 007 излизат още редица заглавия, които се превръщат в безспорни хитове. Ще споменем само няколко от тях: That Lucky Touch (1975), Да викаш дявола (1976), Дивите гъски (1978), Бягство в Атина (1979) и Отвличане в Северно море (1980).

Въпреки безспорния му талант и успешна кариера, дори след филмите за Бонд, Роджър Мур си

остава не дотам признат в Америка

Това продължава до участието му в Рали Кенънбол (1981). Където му партнират именитите: Бърт Рейнолдс, Фара Фосет, Дийн Мартин и др. След него Роджър Мур вече е признат за безспорна супер звезда и в така бленуваните от него Съединени щати.

Той участва в още няколко ленти, коя от коя по-високо скачащи в бокс офис класациите. Точно попадение (1990) с Майкъл Кейн, Легло и закуска (1991) и Приключението (1996) с неповторимия Жан-Клод Ван Дам. Това са само малка част от кино хитовете с участието на мисър Мур. Но той завинаги остава познат за хората по целия свят като агент 007. Въпреки множеството му блестящи роли, тази на Бонд го следва като сянка по петите до края на живота му.

Роджър Мур
Роджър Мур ни напусна през 2017 г. на 89 г.

В личен план Роджър Мур също не скучае. Женил се е 4 пъти и е преживял три развода. Баща е на трима наследници. Освен това се отдава на благотворителна дейност и става посланик на UNICEF. Чувството му за хумор е несравнимо, а певческите му способности са забележителни.

Колкото и цветен и колоритен да е животът на един човек обаче, знаем, че всяко нещо си има своя край. Звездата ни напусна на 23 май 2017 г. на 89-годишна възраст. Но макар и тялото му вече да лежи безжизнено, духът на Роджър Мур остава завинаги с нас – неговите почитатели. Запечатан и гравиран в неговите филми. Жив и неуморен, какъвто беше и самият той приживе.


Вижте още: Ед Харис: Второстепенният главен герой

Отговор