Красива България: Каменната сватба

Каменната сватба
Каменната сватба - приказно място в Родопите.

Причудливи човешки фигури, омагьосани коне, слонове и птици те връхлитат на това приказно място. Въображението танцува, измисля образи, изкачва се по къдравите възвишения, напоени с много магия, красота и история. Става дума за скалния феномен Вкаменената или Каменната сватба. Ако още не сте го посетили или искате да впечатлите ваши гости от чужбина с красотата на нашите земи, непременно го имайте предвид.

th-4750765512-510x727
Снимки: Авторът

Каменната сватба

се намира в Източните Родопи, на 5 км от Кърджали, край село Зимзелен. През 1974 г. природната забележителност, която обхваща близо 40 декара площ, е обявена за защитен обект с национално значение. Това не пречи по пътя да липсват поне указателни табелки, но учтивите местните хора ще ви упътят с охота и дори ще ви разкажат интересни легенди, свързани с мястото.

А преданията са много. Според най-популярната легенда в селото се заженила чудно хубава мома. Нейната красота била толкова неземна и магична, че никой простосмъртен не можел да я понесе. Затова девойката винаги криела лицето си. Така било и в деня на нейната сватба. За зла участ обаче, в сватбения ден се извил силен вятър, който отвял воала на булката. Всички гости зърнали прекрасния ѝ лик и

мигом се вкаменили

Вероятно самите скални образувания са разпалили въображението на онзи разказвач, от когото е тръгнала легендата. Две 10-метрови фигури привличат вниманието с приликата си на двама прегърнати влюбени. Това са младоженците, обградени от своите вкаменени гости.

th-4750765720-485x728
Красотата на Родопите

Каменната сватба е започнала формирането си преди около 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Скалите се образували от подводната вулканична дейност и утаената пепел. След като морето се оттеглило (преди около 25 млн. години), скалите били изложени на въздействието на

дъжда, вятъра и слънцето

докато добили днешните си причудливи форми. Някои от тях са по-крехки и ронливи. Други са по-устойчиви и с по-различни цветове и нюанси (розови, кафеникави, бели, зелени) заради метални примеси.

Красивият феномен става снимачна площадка и декор за два български игрални филма – драмата Каменната гора от 1987 г. по сценарий и режисура на Иля Велчев и Козелът, създаден по творчеството на Йордан Радичков с режисьор Георги Дюлгеров от 2009 г.


Вижте още… Проходна – лице в лице с Бога


Повече снимки на Каменната сватба може да разгледате в галерията по-долу. Още за работата на Татяна Чохаджиева като фотограф може да научите на нейния официален сайт.

Отговор