Операция Плюшено мече за поредна година

Плюшено мече
Михаела Стойкова, която стои зад Операция Плюшено мече.

Когато намеренията ти са безкористни и добротата струи от теб – няма невъзможни неща. Доказателство за това е Михаела Стойкова, която  само на 28 години, а вече има зад гърба си цели 8 успешни операции Плюшено мече.

През 2016 г. кампанията се провежда за 9-ти пореден път. Идеята е доброволци от цялата страна да закупят, опаковат и изпратят коледен подарък за дете, което е настанено в някоя от институциите в България. След това да се сформират екипи пак от доброволци, които да транспортират и разнесат подаръците до самия дом и децата в него.

След старта, с всяка следваща година кампанията става все по-мащабна и успява да зарадва все повече изоставени малчугани. През 2015 г. летвата вече е висока.

Операция Плюшено мече обхваща всички деца и домове на територията на страната

За да се случи това, разбира се, са необходими много доброволци, стройна организация и подробни списъци за всеки регион.

Ние от LifeBites.bg вярваме, че няма нищо по-хубаво от това да раздаваш добрина, радост и топлота. Ако искате да се включите в кампанията трябва да побързате. Подаръците вече са събрани, но има нужда от доброволци за следващите стъпки от операцията. Търсят се спешно такива за Благоевград, Русе и Хасково. Посетете страницата на инициативата във Фейсбук и разберете как можете и вие да помогнете.

Ето какво сподели с нас инициаторът и главен организатор на събитието – Михаела Стойкова. Интервюто взехме през декември 2015 г. в разгара на кампанията.

Плюшено мече
Операция Плюшено мече.
Здравей, Михаела! Разкажи ми как започна всичко в Операция Плюшено мече.

Идеята се зароди преди 8 години, когато станах част от инициативата Shoe Box Day в Лондон. Преди Коледа всяка година дарители и доброволци се събират, за да напълнят с подаръци кутии за обувки опаковани като подаръци и ги изпращат на нуждаещи се деца от други държави.

Когато се прибрах в България дни преди Коледа, бях мотивирана и възхитена от идеята. Затова реших и аз да направя нещо подобно. 8 години по-късно ще обиколим цялата страна и ще зарадваме 7142 деца от 326 институции за деца в неравностойно положение. Деца, лишени от родителски грижи и деца с увреждания. Нашата идея е лесно осъществима – един дарител, подарява един подарък на едно дете. В това се крие тайната на успеха ни!

Казваш, че тази година кампанията ще обиколи всички домове за деца в България. Наистина ли това ще се случи и как успявате да се справите с организацията?

За първа година оперираме в цялата страна и то с помощта на спонтанно изградилия се екип от вече над 120 човека в 28-те региона в страната. Всички те работят безвъзмездно и аз съм им безкрайно благодарна, че влагат толкова любов и усилия всичко това да се случи. След 11 декември (когато е крайният срок за предаване на дарения и подаръци) нашите регионални отговорници ще проверят дали всички подаръци са в наличност. Ако има липсващи, ще се свържем с дарители през Фейсбук. Ако се наложи ще пуснем списък за извънредни дарители – така, че все още можете да се включите.

Седмицата преди Коледа започват посещенията ни по институциите – за там ще имаме нужда от помощ от доброволци за транспортирането и разнасянето на подаръците. В момента най-голяма нужда от такъв екип имаме в регионите: Силистра, Пазарджик и Благоевград. Други региони, които също имат нужда от помощ са: Видин, Враца, Плевен, Разград и Смолян. Ако желаете да ни помогнете влезте в страницата ни 8-ма година Операция Плюшено Мече и ни пишете. Ние лично – екипът, дарители и доброволци отиваме на място и раздаваме предварително събраните в пунктовете ни подаръци на децата. Така, че да – ще се случи всичко това.

Плюшено мече
Операция Плюшено мече.
Какво получаваш ти в замяна на всички усилия, които полагаш, за да зарадваш всяко едно от тези деца?

Няма как да опиша каква радост е да видиш лицата на децата и то не само заради получения коледен подарък, но и заради вниманието и присъствието ни там! Ние оставаме там за повече време – запознаваме се с децата, говорим и играем с тях! Усмивки и топлина са нещата, които получавам от тази инициатива!

Коледа е един от най-светлите празници какво ще пожелаеш на хората, които четат тази статия в момента?

Да си помагат един на друг, дори когато на тях самите им е трудно и имат нужда от помощ; и да се усмихват повече – ако сме здрави всичко останало е без значение!

А какво пожелаваш на себе си?

Да зарадваме всичките 7142 деца и догодина бройката на деца в такива институции да е драстично намаляла.

През 2016 г. НПО Операция Плюшено Мече стартира и специална менторска програма, в помощ на децата в неравностойно положение. Повече подробности вижте в клипчето по-долу.

Прочетете още за Фермата, където последна надежда намират отхвърлени и бездомни животни

Отговор