Време за поезия: Валери Петров – За щастието

0
Щастието сапунени мехури
...като гръм от небето...

ЗА ЩАСТИЕТО
Валери Петров

И както тече си на човека живота
между три неприятности и два анекдота,
изведнъж като някаква тържествуваща нота,
като гръм от небето,
като експлозив,
от който светът
става свеж и красив –
Щастие! Щастие!

И нов, непознат,
сякаш целият град
в това чудо невиждано взима участие,
и си казваш: – До днес
как живял си ти без
щастие, щастие!

Но както със щастие е изпълнен човека,
той привиква със него, тъй че лека-полека
това, новото, също става стара пътека
и само нарядко
за секунда едва
поразява те споменът:
– Какво беше това
”Щастие! Щастие!”?

Като нов, непознат,
сякаш целият град
в това чудо невиждано взел бе участие
и, ах, как от днес
ще живееш ти без
щастие, щастие?


Валери Петров
Валери Петров – един от най-продуктивните и обичани български автори.
Валери Петров е един от най-големите мъдреци и от най-продуктивните таланти в българската литература.

Поет, драматург, сценарист, преводач. Човекът, чието перо ни остави най-хубавите преводи на великия Уилям Шекспир. Още на Гьоте и Джани Родари. А също е автор и на прекрасни поеми, стихове, пиеси и приказки. И днес мнозина български деца обичат да заспиват с неговото Копче за сън

Валери Петров (явил се на белия свят като Валери Нисим Меворах) е роден на 22 април 1920 г. Майка му Мария Петрова е учителка по френски в столични гимназии. А баща му д-р Нисим Меворах е професор по право, виден адвокат, общественик, дипломат (посланик на България в САЩ и представител на страната ни в ООН). В тази определено интелектуална среда Валери няма как да не развие една по-различна чувствителност към живота и финес при изразяването ѝ.

За това има принос и училището, в което учи – престижният Италиански лицей в София. Още като ученик там, на 15 години, Валери издава първата си книжка – поемата Птици към север. По същото време са отпечатани и първите му стихове в списание Ученически подем.

През 1944 г. завършва медицина в Софийския университет и дори работи като лекар известно време във Военна болница и Рилския манастир. Включва се и във втората част на войната срещу нацистка Германия като военен писател. Впоследствие става

един от основателите на вестник Стършел

Между 1947 и 1950 г. живее в чужбина и пътува много. Работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Пътува до Америка, Швейцария, Франция. След завръщането си в България работи като редактор в Студия за игрални филми Бояна и Издателство Български писател. За кратко влиза и в политиката – като народен представител в Седмото Велико народно събрание на България.

Носител на множество награди за литература, от 2003 г. е академик на БАН, заслужена част от почетния списък на Международния съвет за детска книга. Номиниран за Нобелова награда. Напуска ни на 27 август 2014 г.


Вижте още от поредицата Време за поезия и Валери Петров –
За хвърчащите хора

Отговор