Какво би направила една испанка, ако беше премиер на България

0
на България
Марта пристига в България преди 8 години, последвайки съпруга си.

Всеизвестно е, че българите сме все революционери, политици, че и спортисти, особено на маса. Кой от нас не е кроил велики планове за това как ще оправи държавата?

Явно въпросът не вълнува само нас, но и чужденците, живеещи в България. Марта е испанка от Барселона, която живее в родината ни от 8 години, където е последвала сърцето и съпруга си. Майка е на две деца и съвсем логично прави блог с име Mamá española en Bulgaria (Испанска мама в България).

Ако не беше безупречният ѝ испански, сигурно и вие бихте се усъмнили, че тя е всъщност български патриот под прикритие. От всеки неин пост сякаш лъха фразата: “Всичко българско и родно, любя, тача и милея”. Сигурна съм, че Марта е накарала хиляди испаноговорящи от всички краища на света

да се влюбят в красотата на България 

spain 1
Какво би направила една испанка, ако беше премиер на България? Марта дава конкретен отговор на този въпрос.

с прекрасните си разкази. В блога си тя описва не само прекрасната ни природа, но е много вероятно и всеки четящ да замечтае за българска баница, гювече или таратор… Неслучайно блогът ѝ беше отличен съвсем наскоро и с грамота от българското Министерство по Туризма с трето място в категорията за Публикация на тема туризъм в България.

В един от последните постове в блога си, който ни позволи да преведем и публикуваме, Марта си мечтае и за една по-добра България, която ако можеше, би променила ето така:

6 промени, които бих направила в България, ако бях министър-председател и разполагах с неограничени фондове


Представяли ли сте си някога какво бихте направили
, ако спечелите от лотарията и станете по-богати от чичо Скруч? Откакто живея в България, най-скромната страна от ЕС, си мечтая от време на време какво бих сторила, ако съм мултимилионер, ако разполагам с неограничени средства, милиони и милиони, непреброимо количество пари…

Разбира се, на първо място си давам сметка, че да ръководиш цяла държава не е като игра на шикалки. Съмнявам се също така, че дори един министър-председател*, който разполага с безкрайно много пари и не е ни най-малко корумпиран, може да оправи нещата просто ей така. И не твърдя, дори на шега, че аз самичка бих могла да оправя България. Но да мечтаеш не струва нищо, нали? И всички си мечтаем за онази печалба от лотарията или за “какво бих направил, ако…”.

(*в България министър-председателят е с равностойна длъжност на президента на испанското правителство т.е. този, които ръководи изпълнителната власт и един вид държи юздите. Българският президент би могъл да се сравни по длъжност с испанския цар, неговата функция е по-представителна, най-общо казано)

И така, с много (ама много) фантазия, ето какво бих направила аз, ако имах неизчерпаеми фондове и уменията да ръководя страната:

1. Повишаване на пенсиите

Anciana - spain
Да си пенсионер в България е повече от героизъм. Снимка: http://www.mamaenbulgaria.com/

В момента минималната пенсия в България е 84 € на месец (следва драматична пауза, за да асимилирате по-добре колко е смешна тази сума).

Не е за вярване, че има толкова възрастни хора, които ровят в боклука или изкарват зимата на студено, защото не могат да си позволят да пуснат парното. Или такива, които не си взимат лекарствата, от които се нуждаят, защото са прекалено скъпи. Тези хора са работили цял живот като магарета, за да достигнат до пенсия и да открият, че вместо най-накрая да си починат, са изправени пред няколко десетилетия студ, глад и самота. Каква перспектива!

Един истински пример: пенсионерката, която чисти входа на блока, в който живеят свекърите ми, е доктор на химическите науки. И на нейната възраст трябва да мие стълбищата, за да изкара до края на месеца.

Всяко общество трябва да се грижи за възрастните хора и най-малкото, което може да направи, е да им гарантира една достойна пенсия.

2. Повишаване на заплатите

Минималната заплата в България е 400 лв. на месец (200 €).

Заплатите не са просто ниски, те са много ниски. И не позволяват един достоен живот! Трябва да се осигурят достойни заплати, за да може и младите хора да не напускат страната. Много е тъжно, че учениците още от гимназиите, мечтаят да отидат да работят в някоя друга европейска държава. А какво е една страна без младите си хора? България остарява и положението става все по-притеснително.

Наред с това има и огромно изтичане на мозъци. Не знам кой ще остане да работи и да плаща пенсиите само след броени години. Ако всички продължават да заминават, тук ще останат само възрастните и един ограничен брой чужденци.

Има нужда от програми, които да насърчават завръщането на онези, които са заминали. Много български емигранти биха се върнали с удоволствие в родината, ако в нея можеха да намерят стандарт на живот, съизмерим с този в останалата част на Европа и достойно заплащане. Те няма да си дойдат за 300 евро на месец!

3. Подобряване на инфраструктурата

Bulgarian_motorway_network_bg.svg
Какво би направила една испанка, ако беше премиер на България? Повече добри пътища.

Например, построяване на повече магистрали. Съвсем наскоро най-сетне приключи построяването на А1, магистралата, която свързва София с Черноморието. Но в България е нужна мрежа от магистрали, а не само ЕДНА самотна магистрала и още четири разпръснати парчета.

Трябва да се отбележи, че вече е в строеж и втората магистрала, която ще премине през северната част на страната между София и Варна – магистрала Хемус, или А2. В момента са готови само 150 км., а остават още 300.

Липсват не само магистрали, но и хубави пътища, които да улесняват достъпа до големите и по-малките градове, а оттам и до малките населени места. И разбира се, трябва да се оправят и много от сегашните пътища, които приличат на швейцарско сирене.

И поправката на тротоарите е особено належаща в столицата и много други населени места. Тук направо ми се иска да се кача аз в един багер и да започна работа. Трябва да може да се ходи по улиците – миналия месец една бабка падна точно пред мен, докато пресичаше и ни отне доста време и усилия на мен и на двама подрастващи, за да я вдигнем и да я отместим от пътното платно. А, тя, горката, ни каза, че не ѝ се случва за първи път.

4. Насърчаване на туризма

Не казвам, че нищо не правят, но нека от Министерството на туризма вложат малко повече енергия, защото България е туристически рай, който не се оползотворява достатъчно. Има прекрасни планини, чудесни ски писти, безкрайни плажове, колоритни селца, големи градове, главозамайващи манастири и кухня, която направо спира дъха.

На Изток, България е рекламирана дестинация, но на Запад? Знаехте ли нещо за България, преди да попаднете на този блог по каквато и да е причина? Виждали ли сте реклами на България, като тези на Хърватска, Турция, Гърция? На бас, че не сте! Ето за това говоря.

5. Създаване на програми за съживяване на селските райони

Снимка: Калин Мицев
Селата на България – много от тях днес пустеят. Снимка: Калин Мицев

Има безброй малки селца, които умират бавно, които агонизират и в тях са останали само възрастни хора. Трябва да се измисли някаква програма, която да ги “съживи”. Например, да се дава земя на млади семейства, които отидат да живеят там, развитие на някакъв вид търговия, индустрия или земеделие.

Не знам как точно може да се направи така, че да проработи. Но съм сигурна, че много хора биха отишли още утре, за да живеят спокоен живот на село, ако знаеха, че там могат да имат жилище и работа.

6. Спиране на корупцията

Не може да напълниш една вана, без първо да ѝ сложиш запушалката. Корупция, за жалост, има навсякъде – в Испания, например си имаме даже прекалено много, а в България тя е националния спорт по високите етажи. Не е честно, една шепа умници, да пълнят джобовете си за сметка на всички останали, само защото имат възможност за това. За този проблем обаче, наистина не знам какво може да се направи. Някой да има идеи?

Естествено, нямам никакви претенции да управлявам България. Нямам и необходимите умения, а и не вярвам, че някой здравомислещ човек би се натоварил с бремето да носи на плещите си една държава. А защо ли политиците желаят точно това? Голямата власт носи и големи отговорности, така че след като вече са се заели, нека поне да го правят добре.


Прочетете още… за НеБългарите – чужденците, избрали България


За мен това са неща, за които понякога си мисля, че може да помогнат да се оправи страната. От гледна точка на някой, който не разбира нищо от политика. Мечтите са безплатни, точка.

И разбира се, в България бе избран нов президент (почти по същото време като в САЩ, какво съвпадение) – ген. Румен Радев. Трябва да му се даде време, за да се види какво ще направи… За момента се налага да научим имената на всички нови министри, защото предишните подадоха групово оставка, след като Радев спечели изборите.

Досещате ли се за още нещо, което трябва да се промени, за да се подобри България? Как бихте го приложили в действие?

Отговор