Приключенията на една полярна мечка в нацистка Германия

0

В средата на 90-те френският колекционер Жан-Мари Донат разглежда стари снимки от Германия, когато забелязва странна тенденция. На доста от тях хората позират с полярна мечка. Не с истинска, разбира се, а с човек в костюм.

2AB69B2000000578-0-image-m-7_1437468914052

Донат прекарва повече от двадесет години, обикаляйки антикварни магазини, битпазари и частни архиви и събира повече от две хиляди от странните снимки.

Фотографиите обхващат период от пет десетилетия

– от края на Първата световна война до края на 60-те години и меко казано будят недоумение.

Първият въпрос, който човек неизменно си задава е – защо германците обичат да се снимат с хора в костюми на полярни мечки?

2015-DON-portrait-241x322
Жан-Мари Донат

Най-баналното обяснение би било, че те изпитват неудържимо влечение към тях.

Интересът на германците към полярните области и всичко свързано с тях датира от средата на XIX век. През 1868 г. немският арктически изследовател Карл Кристиан Колдевей ръководи първата германска експедиция до Северния полюс с кораба Гренландия.

Друго обяснение е, че част от мечите костюми са създадени от компанията Steiff като

ходеща реклама на газираната напитка Fanta

която е изобретена в Германия по време на Втората световна война, за да се компенсира недостатъка от Coca-Cola.

2AB6998200000578-0-image-m-40_1437471486048

За съжаление историята зад една част от снимките е далеч по-мрачна, отколкото може да се очаква.

На част от тях има хора в нацистки униформи, както и деца, които носят свастики. В този контекст безобидните снимки с полярни мечки придобиват съвсем друго измерение. Те

сякаш символизират желанието на германците да се преструват, че нещата са нормални

Че човек може да изпие едно безалкохолно, да си направи глупава снимка с човек в костюм на мечка и да забрави за това, че светът е раздиран от най-унищожителния военен конфликт в цялата си история.

Селекция от странните снимки с мечки бяха издадени в албума Teddybär в лимитирана серия от 500 бройки от френското издателство Innocences.

IMG_0524
Част от фотографиите са събрани в албума Teddybär.

В галерията по-долу може да видите едни от най-странните снимки на хора в костюми на полярни мечки, които Lifebites.bg селектира за вас.

Отговор