Неписаните правила за поведение в различни части на света

Какво не бива да правим в няколко различни страни, ако не искаме да ни помислят за невъзпитани или да си навлечем други проблеми

неписани правила
Ако ви предстои пътуване в чужбина, не е зле да знаете привичките на местното население.

Всички страни по света си имат своите писани закони, но и своите неписани правила за поведение. Едно и също нещо – звук, жест или дума може да има различно значение в четирите края на света. А възпитанието и възприетата ценностна система в даден регион често са с амплитуда от небето да земята спрямо тези в друг!

Ако ви предстои пътуване в чужбина – добре е да се запознаете предварително с привичките на съответната държава и най-вече с нейните

неписани правила на поведение

От една страна, за да не се изложите, от друга да не срамувате и от трета – за да се слеете възможно най-плътно с местното население. Защото именно в това се крие най-голямото очарование на всяко пътешествие. За да не се окажете неподготвени, Lifebites.bg подготви списък с едни от най-разпространените табута според етикецията на някои от най-посещаваните от туристите страни по света.

капучино
В Италия не си поръчвайте капучино в ресторантите след 10 сутринта.

Франция

Не споменавайте и в никакъв случай не изтъквайте своето парично състояние в разговор. Това не само няма да бъде прието за истина, но и ще накара околните да ви сметнат за  безсрамен и зле възпитан човек.

Италия

Не си поръчвайте капучино в ресторантите след 10 сутринта. Италианците имат малко, но много стриктни правила на хранене. Това е едно от тях.


Прочетете още… за навиците на италианците – разказ от първо лице на един български турист


Турция

Не правете знака за ОК (допрени палец и показалец), защото там той означава, че човекът е с хомосексуални наклонности.

Китай

Никога не поднасяйте часовник или чадър като подарък. Китайците вярват, че часовникът предвещава смърт, а подареният чадър се смята за символ на край на връзката между вас и получателя му.

САЩ

Тук помнете следното: не забравяйте да оставите бакшиш! Етикетът в Америка повелява задължително да го направите. Изключение правят само бензиностанциите, където оставянето на бакшиш е по желание.

Унгария

Едно от неписаните правила на поведение в тази страната е никога да не отказвате палинката (тяхната ракия, приличаща повече на бренди), която ви предлага домакинът! Както и да не вдигате наздравица с бира, за да не обидите местните хора. Като си помислите, почти същото като в домовете на някои от нас – да не опиташ местната ракия – си е чиста проба обида за майстора ú!

бургер
В Сингапур не се хранете, докато се возите в обществения транспорт.

Сингапур

Тук трябва да сте наясно с едно основно правило! Не яжте, докато се возите в обществения транспорт. В противен случай не само ще се изложите, но и ще получите глоба за нарушаване на обществения ред.

Сещам се за още няколко страни, в които не е лошо да се въведе подобно правило!

Норвегия

В тази държава не си и помисляйте да питате местните хора каква религия изповядват или дали изобщо са вярващи. Подобна постъпка се смята за грубост и нетактичност в скандинавската държава.

Англия

Казват, че там не е прието да се задава въпросът колко пари изкарвате или колко голяма е заплатата ви. Макар и в други страни да важи същото правило, твърди се, че англичаните са особено докачливи на тази тема. За нетактичност се приема и ако попитате дама за възрастта ú.

Германия

Едно от неписаните правила в родината на Гьоте е никога да не честитите рождения ден на някого предварително! Смята се, че това ще му донесе лош късмет. А в страни като тази да нарушиш правилата, макар и неписани, е просто немислимо!

Индия

Казват, че тук не е прието да докосвате човек от срещуположния пол на публични места. Ако го направите – това ще бъде възприето като знак за лошо възпитание и липса на морални ценности от ваша страна. Какво ли си мислят горките индийци, попаднали в страни като България и Италия, където докосването на събеседниците е част от начина на общуване!

ръце
Ако сте в Чили – не яжте с ръце!

Япония

Не оставяйте бакшиши! Да, за разлика от привичките в Америка, където това е задължително, в страната на изгряващото слънце не е прието да показвате, че сте доволни от обслужването в ресторант или кафене по този начин. Според бизнесмените там, ако сте доволни – ще се върнете отново при тях.

Чили

Тук пък не е прието да се яде с ръце! За разлика от повечето южноамерикански страни, в Чили етикетът е по-строг и абсолютно забранява докосването на храната с ръка.

Кения

Ако попаднете в тази африканска държава, имайте предвид една малка особеност – казват, че не е прието да наричате хората единствено с малкото им име. Винаги се обръщайте към тях като сложите титлата им пред името – госпожа, господин, госпожица, доктор, инженер и т.н.


Ако темата ви е интересна, вижте още… Странните закони по света

Отговор