Разходка из невероятни лабиринти

0
лабиринти
Лабиринтът Лонглийт

Тучните растителни лабиринти отдавна са символ на бароковите разкош и мистерия. И докато това изкуство е почти забравено в модерните времена, по света все още има изящни негови образци.

Вижте селекцията ни от изумителни лабиринти

но внимавайте да не се изгубите. Защото нали си спомняте края на филма Сиянието на Стенли Кубрик?

лабиринти
Барселона, Испания
1. Лабиринтът Хорта – Барселона, Испания

Най-старата градина на Барселона е построена в края на 18 век и покрива повече от 185 хил. кв. метра преплитащи се коридори. Всеки, който успее да намери пътя до вътрешността на лабиранта, ще се озове пред статуята на гръцкия бог на любовта Ерос.

лабиринти
Касълуелън, Северна Ирландия
2. Лабиринтът на мира – Касълуелън, Северна Ирландия

Този лабиринт е не само вторият по големина в света, но също така е и символ на мира в Северна Ирландия. Касълуелън е открит през 2001 г. и се състои от 6 хил. тисови дървета, всяко от които е посадено от гражданите на Северна Ирландия. В центъра му има камбана на мира.

лабиринти
Глендуран, Корнуел
3. Лабиринтът Глендуран – Глендуран, Корнуел

Засаден преди повече от 170 години, лабиринтът Глендуран е замислен така, че да прилича на змия. Дизайнерът му нарочно е избегнал симетричната форма, характерна за останалите подобни съоръжения навремето, за да го направи по-труден.

лабиринти
Ийст Моусли, Великобритания
4. Лабиринтът Хемптън Корт – Ийст Моусли, Великобритания

Хемптън Корт не е нито най-големият, нито най-дългият лабиринт в света, но е един от най-сложните. Той е създаден в края на XVII-и век от Крал Уилям III (1650 – 1702).

лабиринти
Шорхам, Австралия
5. Лабиринтът Ашкомб – Шорхам, Австралия

Най-старият растителен лабиринт в Австралия всъщност е засаден през 70-те години на миналия век. Той се състои от около 1000 отделни храста, чиито клони са сраснали толкова здраво един с друг, че изглеждат като една огромна маса, в чиято среда има фонтан.

лабиринти
Ванкувър, Канада
6. Лабиринтът Вандусен – Ванкувър, Канада

Този канадски лабиринт е изграден от 3 хил. кедрови дървета по модела на лабиринтите от епохата на кралица Елизабет. Това е един от шестте традиционни лабиринта в Северна Америка. Отворен е всеки ден, с изключение на Коледа.

лабиринти
Уорминстър, Великобритания
7. Лабиринтът Лонглийт – Уорминстър, Великобритания

Най-дългият, но не най-големият лабиринт в света. Съставен е от 16 хил. тисови дървета, които изграждат коридори с обща дължина около 3,5 км. Лонглийт е кралят на съвременните растителни лабиринти и е заобиколен от няколко по-малки лабиринта.

Вижте още: Истинските места, вдъхновили филмите на Дисни

Отговор