No Doubt: Повече от кошмарно начало

Няма човек, който да не е чувал името на популярната музикална група No Doubt и да не е чувал някой от хитовете им, популярни по целия свят. Но знаете ли, че началото не е било никак бляскаво и лесно за тях?

Бандата e сформирана през 1986 г. по идея на Ерик Стефани и Джон Спенс. Спенс e фронтмен на групата, а сестрата на Ерик – Гуен Стефани – беквокал.

Една година по-късно

бандата е разтърсена от самоубийството на Джон Спенс

който тогава е едва 18-годишен. То се случило точно преди грандиозен концерт, на който No Doubt трябвало да участва.

No Doubt
No Doubt в началото.

След трагедията групата се разпада за кратко, но след няколко седмици членовете ѝ решават да се  съберат отново. Годината е далечната 1987 г., а бъдещето за No Doubt продължава да изглежда мрачно и неясно. Вокалист на групата става Алън Мийт, но съвсем скоро напуска и той.

Щафетата с микрофона поема крехката Гуен Стефани.

Тя е третият и последен основен вокал на No Doubt
No Doubt
Първият вокалист на групата Джон Спенс се самоубива.

Така изгрява звездата ѝ – от беквокалистка Гуен успява да се превърне не само в успешна и разпознаваема певица, но и в една от модните икони на съвремието ни. През 1990 г. бандата е забелязана от музикалния продуцент Тони Фъргюсън и подписва договор за издаване на албум.

Славата не идва толкова бързо, колкото предполагате. No Doubt успяват да пробият с едва третия си албум Tragic Kingdom през 1995 г.

No Doubt
No Doubt по време на концерт.

Песента, която става абсолютен хит и прославя бандата – Don’t speak, е написана от семейния тандем Ерик и Гуен Стефани, преди братът да реши да напусне групата. Идеята е парчето да бъде любовно, но след като певицата и колегата ѝ Тони Канал слагат край на 8-годишната си връзка,

Don’t speak се превръща в песен за раздялата

Благодарение на нея албумът на групата се продава в над 15 млн. копия по цял свят. Нужни са пет години на бандата, за да издаде нов албум след успешния Tragic Kingdom.

No Doubt
Брат и сестра: Гуен и Ерик Стефани.

През годините много музиканти минават през състава на формацията, но въпреки това тя успява да се задържи на музикалната сцена вече повече от 25 години.

45-годишната Гуен Стефани и нейната банда взривиха сцената за пореден път на 18 април 2015 г. на концерт по случай Global Citizen 2015 Earth Day. Това е една от инициативите, които се провеждат ежегодно като част от мрежата събития по повод Международния ден на Земята (22 април).

На концерта пяха също Usher и My Мorning Jacket.


Вижте още: Take That отвъд преходността

Отговор